Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pozor na šialené správanie, dnes v noci nás čaká superspln!

BRATISLAVA - Najväčší a najjasnejší. Taký bude už dnes v noci spln roka. Náš nebeský sused sa k nám priblíži o niečo bližšie než obvykle.

 

Akcia na sobotňajšiu noc sa volá Super Mesiac, určite sa oplatí pozrieť si nočnú oblohu. Uvidíte na nej Mesiac asi o 14 percent väčší, než keď je od Zeme na najvzdialenejšom bode. Vzdialenosť od Zeme sa líši preto, že Mesiac koluje na eliptickej obežnej dráhe. Zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní sklonu osi rotácie Zeme v určitých medziach, čo má za následok stabilné striedanie ročných období. Mesiac sa podstatnou zložkou podieľa na prílive a odlive na Zemi.

Ako za každého splnu, bude aj dnes Mesiac vyzerať o niečo väčší. Znásobí sa to ešte tým, že bude na horizonte bližšie, krátko pred polnocou bude od Zeme vzdialený 356.955 km a ponúkne nám dokonalú optickú ilúziu.
Pred rokom, 19. marca 2011, bol ešte o 386 kilometrov bližšie ako dnes večer. Budúci rok zase o niečo ďalej.

Super Mesiac prinesie neobvykle vysoké prílivy, no netreba sa ničoho báť, konečný efekt bude skromný. Rovnako nie je dôvod na samovraždy, či iné šialenstvá spájajúce sa so splnom. Nárast trestnej činnosti pri svite mesiaca sa dnes už považuje za folklór.

Štúdie, ktoré sa snažili potvrdiť nejaké spojenie neboli úspešné. Podľa Scotta Lilienfelda, autora "50 veľkých mýtov o populárnej psychológii," patrí spln medzi 10 najväčších mýtov, ktoré akože spôsobujú bizarné správanie u ľudí. Ako povedal pre foxnews, hlavným dôvodom fakt, že ľudia dôsledne sledujú dianie okolo seba. Ak sa stane niečo neobvyklé počas splnu, ľahko uveria mýtu a hneď majú preto aj svoj dôkaz. Ľahšie si to zapamätajú a pri najbližšej konverzácii s blízkymi sa len utvrdzujú vo svojich domnienkach. Potom príde ďalší spln, počas ktorého sa nič nevídané neudeje, ten si ľudia nemajú prečo pamätať ani o tom hovoriť so známymi. Takže nakoniec pri každom splne ide iba o náhody.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu