Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemci o Ficovi: Je to moderný Jánošík a Robin Hood slovenského folklóru!

Robert Fico oslávil svoje víťazstvo tancom so straníckou kolegyňou Renátou Zmajkovičovou, píše denník.
Robert Fico oslávil svoje víťazstvo tancom so straníckou kolegyňou Renátou Zmajkovičovou, píše denník. (Zdroj: taz.de)

BERLÍN - O jednoznačnom volebnom víťazstve Roberta Fica a jeho strany Smer informovali médiá po celom svete. Výnimkou neboli ani tie nemecké, ktoré k nemu takmer svorne zaujali negatívny postoj a prirovnali lídra strany k maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi. Denník Die Tageszeitung zašiel ešte ďalej a v profilovom článku urobil z Fica Robina Hooda slovenského folklóru.

Keďže len máloktorý Nemec sa aktívne zaujíma o slovenskú politickú scénu, rozhodol sa denník na svojom portáli taz.de čitateľom priblížiť, kto je vlastne "Dr. Robert Fico". Hneď na začiatku konštatuje, že ide jednoznačne o muža, ktorý dokázal očariť svojich voličov a aj napriek istému víťazstvu dva dni pred voľbami, na Medzinárodný deň žien, obdaril svoje obdivovateľky kvetmi.

Kým slovenskou osobnosťou 90-tych rokov bol svalnatý exboxer Vladimír Mečiar, mix populistu a 'banánovorepublikového' ľudového diktátora, Fico je osobnosťou ďalšieho desaťročia: moderný Jánošík, Robin Hood slovenského folklóru a prešibaný politický realista, píše Die Tageszeitung.

Na politickú scénu zaútočil tento 47-ročný vyštudovaný právnik, ktorý svoju kariéru začínal na Európskom súde pre ľudské práva, na prelome tisícročí. Práve včas, aby nastúpil na miesto obľúbeného politika, ktoré Mečiar opustil. Fico sa vyšvihol do horných pozícií kandidátky reformovaných komunistov Strany demokratickej ľavice (SDĽ) a potom založil stranu Smer.

Denník si ďalej všíma jeho volebný úspech v roku 2006, kedy sa stal premiérom a zostavil vládu spolu s HZDS a "extrémne pravicovou" SNS. "Aj keď v roku 2010 vyšiel z volieb ako percentuálny víťaz, musel sa uspokojiť s miestom v opozícii, po tom, ako nenašiel koaličného partnera. Ten mu už nie je treba. V sobotných voľbách získal nadpolovičnú väčšinu 85 zo 150 kresiel v parlamente. Ako bude vyzerať jeho vláda, to sa uvidí," doplnil s tým, že Fico deklaroval "europriateľskú" zahraničnú politiku a zdanenie úspešných a bánk.

Po uverejnení tohto značne nadľahčeného textu však prišla aj kritika. Okrem toho, že sa autorka pomýlila v počte získaných kresiel, nebolo ich 85, ale 83, v komentári pod článkom sa objavilo ďalšie upozornenie. "Vladimír Mečiar nie je žiadny profi-boxer, ale promovaný právnik. Celý článok vyznieva akosi hanlivo. Myslíte si, že môžete všetko, aj voči malej krajine použiť tak arogantný tón?" uviedol nespokojný pisateľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu