Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Noví poslanci už dostávajú plat: Aj keď iba oslavujú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA,)

BRATISLAVA - Hoci novozvolení členovia parlamentu ešte nezložili sľub, na plat už nárok majú. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, ktorú zároveň so zmrazením vlastných platov poslanci schválili koncom roka 2011.

Ak by platila predchádzajúca úprava, poslancom by nárok na mzdu vznikol až dňom zloženia sľubu. Sľub novozvolení zákonodarcovia skladajú na ustanovujúcej schôdzi parlamentu, ktorú prezident podľa Ústavy SR zvoláva tak, aby sa uskutočnila do 30 dní od volieb.

Odmeňovanie poslancov od dňa zvolenia sa nepozdáva prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, ktorý schválenú novelu v decembri 2011 plénu vrátil. Keď ani potom poslanci na jeho výhrady neprihliadli a opätovne novelu schválili v pôvodnej podobe, prezident ju nepodpísal. Napriek tomu platí parlamentom schválené znenie. Po zmrazení platov majú poslanci nárok na rovnaké odmeny ako v roku 2011. Plat spoločne s paušálnymi náhradami v súčasnosti dosahuje 1 961 eur, k tomu dostávajú poslanci z bratislavského kraja nezdanené paušálne náhrady 1 385 eur a mimobratislavskí 1 615 eur.

Dňom volieb poslancom zvoleným v roku 2010 vypršal ich poslanecký mandát, nemajú už teda nárok na poslanecké výhody. Kancelária Národnej rady SR členov snemovne požiadala o vrátenie poslaneckých preukazov do piatku 16. marca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu