Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Figeľ novým členom summitu Európskej ľudovej strany

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRUSEL - Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ je oddnes zástupcom slovenskej pravicovej politiky na summitoch Európskej ľudovej strany (EĽS), ktoré sa konajú vždy pred zasadnutím Európskej rady v Bruseli. V minulých dvoch rokoch sa summitov EĽS zúčastňovala bývalá premiérka Iveta Radičová.

Figeľ spolu s lídrom cyperskej opozície patrili medzi jediných predstaviteľov summitu EĽS, ktorí momentálne neudávajú tón politiky v domovských štátoch, avšak na úrovni celoeurópskeho politického diania sú vnímaní ako rovnocenní partneri. "Bol som privítaný ako nový a aktuálny člen summitu Európskej ľudovej strany," uviedol predseda KDH. A dodal, že v rámci svojho vystúpenia naznačil, že aj Slovensko z pohľadu opozície a hlavne stredopravých strán a kresťanskej demokracie chce napomáhať procesom, ktoré Európu dvíhajú, ktoré jej dávajú dôveryhodnosť a perspektívu do budúcnosti.

Figeľ priznal, že dnešný summit EĽS bol aj reflexiou na politické zmeny vo viacerých štátoch EÚ, ale dominantnou témou pravicových lídrov ešte pred začatím neformálneho summitu EÚ bola situácia v eurozóne. "Ide o hľadanie odpovedí na situáciu, ktoré sa dominantne týkajú eurozóny, ale zo širšieho hľadiska aj Európskej únie a okolia, ktoré citlivo vníma postavenie únie a jej ďalší vývoj," povedal Figeľ o rokovaniach európskych pravicových lídrov, na ktorých sa zúčastnil aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a tiež predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Predseda KDH spresnil dôležitosť širšieho medzinárodného dopadu súčasného diania v EÚ tým, že európska dvadsaťsedmička je dnes cez svoju obchodnú politiku a jednotnú menu citlivo vnímaná vo svete, kde má ako partnerov rozhodujúce štáty sveta a kde sama patrí medzi rozhodujúcich aktérov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu