Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Jazdíte cez Rakúsko: Dávajte si pozor na novinku, hrozí pokuta 2 180 eur!

Stred vozovky uvoľnite pre záchranárov Zobraziť galériu (2)
Stred vozovky uvoľnite pre záchranárov

BRATISLAVA - Povinnosť vytvoriť v zápche na diaľnici, či rýchlostnej ceste núdzový jazdný pruh pre uľahčenie prejazdu záchranárov platí aj vtedy ak k nehode vôbec nedošlo. Od 1. Januára v Rakúsku hrozí pokuta do výšky 2 180 eur nielen za nezaradenie sa, ale aj za neoprávnené použitie pruhu.

Ak sa chystáte na lyžovačku, alebo na výhodné výpredaje, dajte si pozor na zápchy na rakúskych diaľniciach. Je to jednoduché, na vozovke s dvomi jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy sa vodič v ľavom pruhu začne uhýbať čo najviac na ľavú stranu v momente keď sa začína tvoriť kolóna. Rovnako vodič v pravom pruhu ak má dojem, že sa premávka čoskoro zastaví, tlačí sa čo najbližšie k pravému okraju vozovky, pričom môže využiť aj krajnice a odstavné pruhy. Na ceste s tromi jazdnými pruhmi musia vodiči v strednom pruhu uvoľniť cestu vpravo. Toto pravidlo platí bez výnimky pre všetky motorové  vozidlá, vrátane kamiónov, autobusov aj motoriek. Ak ste prvý, kto zistí, že by mohla vzniknúť z akéhokoľvek dôvodu zápcha, musíte začať tvoriť núdzový pruh a ísť tak príkladom ostatným.

Kolóna núdzový pruh
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Wikipedia)


Rakúske ministerstva dopravy túto novinku obhajuje tým, že sa zlepšia šance obetí nehôd až o  40%. Vypočítali, že príchod záchranárov na miesto nehody by sa mohol skrátiť až o 4 minúty. Podobné pravidlo už dlhší čas platí aj v iných krajinách napríklad v Českej republike, Nemecku, Švajčiarsku, či Slovinsku. U nás sa zatiaľ uhýbame vozidlám s právom prednostnej jazdy ako uvážime za vhodné a v prípade kolóny je zvykom pustiť výstražné smerovky. Nie je vôbec ťažké si predstaviť ako by sa u nás podobné predpisy dodržiavali. Ak si vezmeme extrém, že kultúra jazdenia je u nás nulová a  arogantnosť 100%-ná, potom žiadne vysoké pokuty neodradia „vyvolených“ aby núdzový pruh využili v svoj prospech. Ďalšou kapitolou sú vodiči, ktorí by si mali takéto novinky osvojiť. Dokážu to, keď napríklad na trojpruhovej pseudodiaľnici z Bratislavy po Trnavu pre istotu stále jazdia v strede?

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu