Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pozor na Nemecko: Vodičov čakajú rekordné megazápchy!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BERLÍN - Tí, ktorí sa v lete chystajú autom do Nemecka alebo ním budú len prechádzať, by sa pred cestou nemali zabudnúť pozrieť na dopravnú predpoveď. Ľahko by sa im totiž mohlo stať, že sa im príchod na vytúženú dovolenku pretiahne kvôli postávaniu v kolónach. Autoklub ADAC varoval, aby sa vodiči pripravili na možné najhoršie letné zápchy, ktoré krajina pamätá.

Dôvodom sú početné stavebné práce na komunikáciách a tiež súbeh prázdnin vo veľkých spolkových krajinách. Najkrizovejší by mal byť posledný júlový týždeň, kedy začína školské voľno na juhu v Bavorsku a v Bádensku-Württembersku a na západe v Severnom Porýní-Vestfálsku. Na cesty sa vyvalí veľká časť z ich 41 miliónov obyvateľov, čo je zhruba polovica všetkých Nemcov.

"Len o poslednom júlovom víkende počítame so 160 zápchami v celkovej dĺžke 2000 kilometrov. To je o 25 percent viac než vlani," vyhlásil prezident ADAC Peter Meyer, podľa ktorého Nemecko na konci prvého prázdninového mesiaca čakajú "megazápchy".

Cestovateľské servery preto odporúčajú radšej využiť na prepravu po Nemecku vlaky, ktorým tieto problémy nehrozia. "A pri oneskorení alebo nefungujúcej klimatizácii je možné dostať odškodnenie," poznamenal špecializovaný web reisebuch.de, pričom narážal na minuloročný neduh komfortných expresov ICE, ktorým pri veľkých horúčavách vypadávala v súpravách klimatizácia.

Kto sa predsa len rozhodne do Nemecka v lete autom vyraziť a chce zájsť aj do nejakého mesta, nemal by zabudnúť na mestské ekologické zóny. Do nich je možné vojsť len so špeciálnou nálepkou za predným sklom, ktorá dokladá, že vozidlo spĺňa emisné limity pre danú zónu. Koho v nej polícia pristihne bez známky, riskuje pokutu až 40 eur. Táto povinnosť sa vzťahuje aj na cudzincov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu