Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Panika v Rakúsku: Hľadajú pacientky s rakovinotvornými silikónmi, sú medzi nimi aj Slovenky?

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: healthjockey.com)

VIEDEŇ – Škandál s lacnými francúzskymi silikónmi, ktoré môžu spôsobiť rakovinu, sa dostal už aj do Rakúska! Chirurgovia u našich západných susedov teraz vyhľadávajú pacientky, ktorým voperovali chybné implantáty. Sú aj zo Slovenska?

Po tom, čo sa vo Francúzsku prevalil škandál, pri ktorom mali až 30 tisíc ženám voperovať silikónové implantáty firmy Poly Implant Prothese (PIP), sa pozornosť preniesla už aj do Rakúska. Piati z rakúskych lekárov používali silikónové implantáty až do septembra tohto roku, potvrdil to Marcus Müllner z Agentúry pre zdravie a bezpečné stravovanie (AGES). Doposiaľ nie je známy počet pacientok, ktorých sa to týka. Veľa žien často ani nevie, ktoré zo silikónov im voperovali do tela.

Rakúske ministerstvo zdravotníctva preto agentúru AGES poverilo, aby sa skontaktovala s postihnutými ženami. Vianočné sviatky však môžu pátranie po nich oddialiť. Je možné, že by sa medzi pacientkami mohli objaviť aj klientky zo Slovenska, ktoré bývajú u našich západných susedov pomerne častými návštevníčkami plastických chirurgií.

Vo Francúzsku pacientkam implantáty vyberú

Francúzske úrady rozhodli o povinnom vybratí chybných prsných implantátov, napísal denník Libération. S implantátmi sa spája osem prípadov rakoviny, z ktorých dva sa skončili úmrtím pacientky.

Implantáty PIP z priemyselného silikónu, ktorý sa používa na počítačové súčiastky alebo v elektronike, majú navyše chybný obal, ktorý presakuje. Tieto implantáty sa používali aj v Česku, kde sa však zatiaľ žiadne problémy neprejavili.

Dnes už neexistujúca firma z Marseilles vyrobila ročne 100-tisíc kusov implantátov. Prsia si nimi dali skrášliť desaťtisíce žien, len vo Francúzsku asi 30 000, v Británii zhruba 50-tisíc. Britské úrady nabádajú ženy, aby si preventívne dali implantáty vymeniť. Kliniky a chirurgov vyzvali, aby operácie vykonali zadarmo.

Prvé skúšky nepreukázali, že by silikón spôsoboval rakovinu, ale podľa francúzskeho regulačného úradu môže materiál k rakovine napomôcť.

Francúzi začali firmu Poly Implant Prothèses vyšetrovať už minulý rok. Spoločnosť je podozrivá, že si použitím priemyselného silikónu, ktorý bol desaťkrát lacnejší ako oficiálne certifikovaný materiál, nezákonne prišla až na milión eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu