Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Medzi ženami s chybnými prsnými implantátmi je 20 prípadov rakoviny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Medzi ženami, ktoré mali chybné prsné implantáty od firmy Poly Implant Prosthesis (PIP), sa už objavilo 20 prípadov rakoviny. Dnes o tom informovala agentúra AFP. Doteraz sa vedelo o deviatich prípadoch.

Francúzska asociácia pre dohľad nad liekmi (AFSSAPS) ale zdôraznila, že sa doteraz nepodarilo potvrdiť žiadnu príčinnú súvislosť medzi implantáty a vznikom rakoviny.

Podľa AFSSAPS bolo tiež ohlásených 1143 prípadov, kedy implantáty praskli. Ďalších 495 žien si sťažovalo na zápalové reakcie po voperovaní implantátov. Asociácii bolo ďalej oznámených 672 prípadov, kedy bolo nutné z preventívnych dôvodov implantáty odstrániť; v 23 prípadoch z toho boli v implantátoch objavené trhliny a z ďalších 14 presakoval silikónový gél.

Spoločnosť Poly Implant Prosthesis (PIP) sídliaca na juhu Francúzska bola jedným z vedúcich svetových výrobcov silikónových implantátov až do minulého roka, kedy vyšlo najavo, že ušetrila odhadom miliardu eur ročne používaním priemyselného silikónu namiesto zdravotne nezávadných výplní do prsných implantátov. Firma zrušila prevádzku a viac ako 2000 žien na ňu podalo žalobu.

Vo Francúzsku začalo súdne vyšetrovanie prípadu neúmyselného zabitia ženy, ktorá mala implantáty od PIP a zomrela na rakovinu. Súd v Turíne zase dnes začal vyšetrovanie zakladateľa PIP Jeana-Clauda Masa, ktorý je podozrivý z podvodu a z predaja zdravotne závadného tovaru.

Implantáty od firmy PIP sa vyvážali do 65 krajín sveta a podľa AFP ich na celom svete má 400.000 až 500.000 žien. Brazília, kde tieto implantáty získalo takmer 25.000 žien, teraz rozhodla, že zakáže predaj týchto výrobkov na svojom trhu. Asi 10.000 implantátov, ktoré už boli do krajiny dovezené a ešte neboli využité, bude zničených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu