Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Samovraždy detí v Česku: Ročne si zoberú život až dve školské triedy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: swarbind.blogspot.com)

PRAHA - Kvôli postihnutiu chodila o barlách a vo svojich štrnástich rokoch sa trápila tým, že ju nemá nikto rád. Pred pár týždňami to dievča z Domažlíc neunieslo a obesilo sa! Aj jej tragédia prispela k tomu, že Česko je na tom v počte detských samovrážd omnoho horšie, než je európsky priemer.

Len vlani odišlo v Česku dobrovoľne zo sveta 44 detí a mladých ľudí do 19 rokov. Samovraždy boli treťou najčastejšou príčinou úmrtia detí. "Samovražedných pokusov je však mnohonásobne viac," povedal primár detskej psychiatrickej kliniky v pražskom Motole Jiří Kútik. Odhady podľa neho hovoria až o dvoch tisíckach prípadov ročne. Údaje včera zazneli na seminári, ktorý organizovalo ministerstvo zdravotníctva.

Porovnanie s Európou vyznieva mizerne. V priemere EÚ pripadajú štyri samovraždy detí a mládeže na 100-tisíc obyvateľov, v Česku je to dokonca vic ako sedem prípadov. Vysvetlenie neexistuje. K najčastejším motívom patria problémy v rodine, v škole či začínajúce problémy s láskou. Mladí ľudia si najčastejšie ako spôsob odchodu zo sveta vyberú obesenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu