Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obnovené popravy v Japonsku: Dnes obesili troch zločincov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Troch zločincov dnes popravili v Japonsku. Išlo o prvé popravy v krajine po viac ako poldruha roku. Mužov obesili v troch rôznych väzniciach. Prvý vrazil v roku 1999 s autom do priestorov železničnej stanice a dobodal piatich ľudí. Druhý zabil dve osoby v roku 2001 a tretí zabil troch ľudí o rok neskôr.

Minister spravodlivosti Tošio Ogawa potvrdil, že sa vykonali popravy a dodal, že najvyšší trest podporuje verejnosť. Trest smrti zvyčajne udelia páchateľom usvedčeným z viacnásobnej vraždy. V celách smrti čaká na trest 132 väzňov, čo je takmer najvyšší počet v krajine od druhej svetovej vojny. Japonsko, spolu s USA, sú jednými z mála industrializovaných štátov, ktoré stále vykonávajú trest smrti, a to obesením.

Väzni čakajúci na trest smrti nevedia do poslednej chvíle, kedy ich popravia. Rodinní príslušníci a právnici sa o poprave dozvedia až po nej. Nedostatok transparentnosti v systéme kritizujú ľudskoprávne skupiny ako je Amnesty International. Televízia NHK informovala, že rok 2011 bol prvým bez jedinej popravy za ostatných 19 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu