Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozlúčka s Pavlom Demitrom (†36): Mama aj manželka zvládli žiaľ hrdinsky!

Na tvárach manželky Majky (druhá zľava) a matky (tretia zľava) Pavla Demitru sa odrážal hlboký smútok Zobraziť galériu (46)
Na tvárach manželky Majky (druhá zľava) a matky (tretia zľava) Pavla Demitru sa odrážal hlboký smútok (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/TRENČÍN - O desiatej sa otvorili brány hokejového štadióna v Trenčíne, na ktorom dnes dajú ľudia posledné zbohom geniálnemu útočníkovi Pavlovi Demitrovi (†36). Organizátori, ktorí plánujú oficiálnu rozlúčku o tretej popoludní, očakávajú tisíce smútiacich fanúšikov z mesta i celého Slovenska.

09:45 - Doprava v Trenčíne je zatiaľ pomerne plynulá. Autom sa môžete dostať až takmer k štadiónu. Na uliciach sú policajti, ktorí ochotne nasmerujú na miesto poslednej rozlúčky.

9:55 - V meste Trenčín vládne smutná atmosféra. Aj počasie je pochmúrne, je zamračené a spoza oblakov len občas zasvieti slnečný lúč

9:55 - Pred hokejový štadión prichádzajú desiatky ľudí, väčšinou oblečených do čierneho. V rukách nesú kvety.

Pred štadiónom sa už
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Topky.sk)

10:00 - Každú chvíľu by mali otvoriť štadión pre verejnosť. Ľudia zapaľujú sviečky a v tichosti sa stavajú do dlhého radu. Podľa odhadov ich zatiaľ prišlo niekoľko stoviek. 

Pred štadiónom sa už
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Topky.sk)

10:15 - Brány štadióna sa otvorili. Ľudia v pomalých zástupoch prichádzajú k rakve Pavla Demitru. Mnohí sa neubránia plaču.

Celý obrad prebieha v
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Topky.sk)

10:20 - Ku pozostatkom skvelého hokejistu kladú kvety i vence. Na štadióne hrá pomalá, clivá hudba. Celý obrad prebieha v kľudnej, tichej atmosfére.

Rozlúčka s Pavlom Demitrom
Zobraziť galériu (46)

10:32 - Položiť veniec prišiel aj tréner Vladimír Weiss, prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, poslanec NR SR Robert Kaliňák či bývalý tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Dušan Galis.

10:50 - Pred budovou štadióna postavili organizátori veľkoplošnú obrazovku, ktorá premieta rozlúčku naživo. Pravdepodobne sa poistili pre prípad, ak by kapacita štadióna nestačila. Napriek tomu, že návštevnosť je veľká, k pozostatkom zosnulého útočníka sa zatiaľ dostane každý.

10:50 - S Demitrom sa prišli rozlúčiť ľudia z celého Slovenska. Možno tu stretnúť Košičanov, Bratislavčanov i trúchliacich fanúšikov napríklad z Levíc.

10:57 - Ľudí stále pribúda, záchytné parkoviská sa začínajú zapĺňať a parkovanie je čoraz zložitejšie.

11:00 - Práve tri mladé divčatá merali dlhú cestu z Levíc preto, aby vzdali úctu človeku, ktorého si nesmierne vážili. Vyrážali už o pol štvtrej a napriek tomu, že pred štadión dorazili už o siedmej ráno, našli tu prvých čakajúcich.

Trojica má čierne, smútočné
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Topky.sk)

11:05 - Pred truhlou držia čestnú stráž hokejisti Dukly, vrátane kapitána Pardavého. Počas prvého kola prerušia zápas v 38 sekunde a fanúškovia hodia na ľadovú plochu 500 červených a 500 žltých ruží na znak úcty k Pavlovi Demitrovi.

11:10 - Momentálne hrá smútiacim inštrumentálna verzia starého hitu Franka Sinatru - My Way (Moja cesta)

11:20 - Podľa organizátorov sa oficiálna rozlúčka o tretej popoludní začne vystúpením Paľa Haberu. Známy hudobník zaspieva pesničku Boli sme raz milovaní. Po Haberovi vystúpia poprední hokejoví funkcionári s príhovorom. Pôvodne mal mať prejav aj prezident Gašparovič. Nakoniec hovoriť nebude, ale s Demitrom sa rozlúčiť príde.

11:30 - Nasledovať bude spevácky zbor. Na koniec programu, ktorý má trvať okolo hodiny, vystúpia pred ľudí Demitrovi kamaráti. Paľovi bývalí spoluhráči Bartečko, Hossa, či Gáborík budú mat krátky smútočný prejav.

11:30 - Počas záverečnej pesničky Paľovu rakvu vyvedú pomedzi ľudí až k autu, ktoré ho odvezie k miestu posledného odpočinku.

11:31 - Neoficiálna časť rozlúčky zatiaľ prebieha usporiadane, bez incidentov. Ku štadiónu neustále prúdia davy fanúšikov.

11:40 - Na poslednú rozlúčku s Pavlom Demitrom boli pozvaní viacerí jeho bývalí spoluhráči a kamaráti. Nie každému však povinnosti umožnili pricestovať, mnohí adresovali aspoň odkazy na oficiálnej stránke Dukly Trenčín:

Keith Tkachuk, bývalý hráč St. Louis Blues: "Som viac než devastovaný touto tragickou správou týkajúcou sa mojich dobrých priateľov Brada a Pavla a ich spoluhráčov v Rusku. Brad bol môj spoluhráč vo Phoenixe a neskôr ma trénoval v Atlante a bol naozaj skvelý muž, ktorý bude veľmi chýbať. Pavol bol ako môj brat a stále nemôžem uveriť, že už nie je medzi nami.
Toto je hrozný deň pre hokejové bratstvo. Myšlienky a modlitby mojej rodiny sú s ich rodinami počas týchto ťažkých časov.”

Gary Bettman, komisár NHL: "Napriek tomu, že sa to odohralo tisíce míľ od našich domovských arén, táto tragédia je katastrofickou stratou pre hokejový svet vrátane rodiny NHL, ktorá stratila tak veľa otcov, synov, spoluhráčov a priateľov, ktorí excelovali v našej lige. Naša najhlbšia sústrasť smeruje k rodinám a všetkým milovaným tých ktorí zahynuli."


René Fasel, prezident IIHF: "Toto je najtmavší deň v histórii nášho športu. Toto nie je len ruská tragédia, súpiska Lokomotívu obsahovala mená hráčov a trénerov z desiatich národov.”

11:50 - Ústredná melódia z Forresta Gumpa hrá stovkám ľudí, ktorí sa potom, ako dali posledné zbohom Demitrovej pamiatke, pristavili pred štadiónom. Na veľkoplošnej obrazovke tam premietajú zábery z hokejistovho života a výpovede jeho kamarátov a spoluhráčov.

Rozlúčka s Pavlom Demitrom
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Topky.sk)

12:25 - Po oficiálnej rozlúčke, ktorá začne o 15,00 Marián Gáborík spolu s ďalšími blízkymi hokejistami, Marcelom Hossom, Zdenom Chárom a Tomášom Kopeckým vynesú rakvu s pozostatkami Pavla Demitru zo štadióna.

13:05 Hokejista Tomáš Kopecký sa neubránil počas rozlúčky slzám.

13:20 Kvôli obrovskému záujmu verejnosti organizátori skrátili čas, do kedy sa ľudia môžu pokloniť pamiatke legende hojeka na 13:30.

13:41 O príležitostnú pečiatku, ktorú vydala Slovenská pošta pri príležitosti oficiálnej rozlúčky so zosnulým hokejistom Pavlom Demitrom, prejavilo dnes záujem na pošte v Trenčíne počas troch hodín viac ako 200 ľudí.

 

Pečiatka na rozlúčku s
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: TASR)

 

13:45 V uliciach Trenčína je cítiť, že dnes sa deje niečo výnimočné. Na mnohých miestach sú vylepené plagáty zosnulého slovenského kapitána. Ľudia, ktorí sedia v reštauráciach a kaviarňach, nehovoria o ničom inom, iba o poslednej rozlúčke s ním.
 
Rozlúčka sa Pavlom Demitrom
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Vladimír Labát)
 
13:50 Prístup k truhle už nie je možný. Organizátori však ľuďom umožnili prístup na hľadisko, ktoré sa o chvíľu zaplní do posledného miesta
 
14:00 S Demitrom sa už lúčia prominentné páry, športovci i kamaráti hokejovej legendy.
 
Rozlúčka s Pavlom Demitrom
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Topky.sk)
 
14:05 Posledné zbohom mu dala rodina Miroslava Šatana, bývalý hokejista Vincent Lukáč s priateľkou, ale aj Braňo a Nora Mojsejovci.
 
Rozlúčka s Pavlom Demitrom
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Topky.sk)
 
14:10 Paľovej pamiatke sa poklonila aj športová legenda, výborný bývalý hokejista Jozef Golonka. Nechýbajú ani hokejoví tréneri Ján Filc a Ernest Bokroš.
 
14:10 Nechýbajú ani Peter Šťastný, Žigo Pálffy, Július Šupler, Ladislav Nagy, Zdeno Cíger či Ľubo Bartečko.
 
14:10 V smútočnom sprievode je možné zazrieť aj nešportovcov. Napríklad Silviu Lakatošovú s manželom, Mika Hladkého či speváka Tomáša Bezdedu.

14:30 Prichádzajú najbližší priatelia a spoluhráči zosnulej hviezdy - Marián Hossa, Marián Gáborík, Ľubomír Višňovský, Tomáš Kopecký a mnohí ďalší. Priniesli so sebou obrovský veniec.

Rozlúčka s Pavlom Demitrom
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Topky.sk)

14:37 Prišli aj politici, napríklad minister Daniel Lipšic, prvý muž Trenčína Richard Rybníček, či expremiér Vladimír Mečiar.

14:50 Hudba utíchla a blíži sa hlavná časť rozlúčky. Za chvíľu by mal zaspievať Pavol Habera.

15:01 Manželka Pavla Demitru Majka prišla bez detí. Na štadióne je aj prezident Ivan Gašparovič, ktorý vyjadruje sústrasť celej rodine.

Rozlúčka s Pavlom Demitrom
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Topky.sk)

15:05 "Boli sme raz milovaní. A tak budeme raz, budeme raz spasení," spieva Paľo Habera pred dojatým štadiónom.

Rozlúčka s Pavlom Demitrom
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Topky.sk)

15:15 S emotívnou kázňou sa prihovoril masám Demov starý kamarát, kapucínsky kňaz. Nie je si vraj istý, či sa v nebi hrá hokej. Ale ak áno, veľmi sa teší na spoločný zápas s Paľom.

Rozlúčka s Pavlom Demitrom
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

15:17 Moderátor Slavo Jurko pri príhovore iba ťažko potláčal slzy.

15:20 S príhovormi nasledujú hokejoví funkcionári.

Rozlúčka s Pavlom Demitrom
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Topky.sk)

15:25 Prehovorili prezident HC Dukly Trenčín Jozef Mitocha a prezident SZĽH Igor Nemeček. Po nich odznela pieseň Hallelujah, ktorú zaspieval zbor.

15:30 Marián Gáborík si zaspomínal na Pavla Demitru. Na pódiu za ním stáli Zdeno Chára, Michal Handzuš, bratia Hossovci, Ján Pardavý, Tomáš Kopecký, Róbert Petrovický, Ľubo Višňovský a Richard Zedník. Po tvárach sa im kotúľali slzy.

Príhovor hokejistov: Marcel Hossa,
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

15:35 Smutné vyvrcholenie smutného dňa. Rakvu s Paľom Demitrom za mohutného potlesku a standing ovations odvážajú zo štadióna.
 
15:45 Rakvu obradne nakladajú do strieborného auta a pomaly, pomedzi smútiaci dav, ju odvážajú preč. Aj ľudia na ulici Paľovi Demitrovi zatlieskajú. Naposledy.

Rozlúčka s Pavlom Demitrom
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Topky.sk)

16:40 Z Trenčína odchádzajú pod dohľadom polície stovky áut. V meste nezavládol chaos, vodiči sú disciplinovaní.

16:45 Vačšina ľudí už okolie štadióna opustila, len ojedinelé hlúčky stoja a pozerajú sa na vence a podobizne hokejovej legendy Pavla Demitru.

17:00 Prenos z pietnej rozlúčky s Pavlom Demitrom sa končí. Ďakujeme, že ste mu venovali svoj čas na Topkách.

 

 

 

17:34 Bodku za verejnou pietnou rozlúčkou s tragicky zosnulým slovenským hokejovým reprezentantom Pavlom Demitrom dá dnes o 18. hodine zádušná svätá omša vo farskom kostole pod hradom v Trenčíne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu