Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

FNM o investičnom pláne pre SE na konci týždňa

BRATISLAVA - Výkonný výbor Fondu národného majetku SR (FNM) by sa mal zaoberať schvaľovaním strategického investičného plánu pre Slovenské elektrárne, a.s (SE), ktorý vypracovala talianska spoločnosť Enel, na konci tohto týždňa.

"Plánovali sme, že budeme o pláne rokovať v utorok, avšak chýba nám ešte jedno stanovisko. Predpokladám, že sa výkonný výbor bude zaoberať investičným plánom vo štvrtok alebo v piatok," povedal v utorok pred novinármi prezident FNM Jozef Kojda.

Stanovisko, ktoré si fond vyžiadal od viacerých subjektov, ktorých sa investičný plán dotýka, nezaslali už len Slovenské elektrárne. "Ak bude v utorok vymenovaný za ministra hospodárstva pán Malchárek, moje prvé kroky povedú za ním kvôli tomu, aby zjednal v elektrárňach nápravu," dodal Kojda. "My sme investičný plán nedostali, takže sa asi ťažko môžeme k nemu vyjadriť. Nastalo tu nejaké nedorozumenie medzi elektrárňami a FNM," reagoval pre agentúru SITA hovorca SE Rastislav Petrech. Prezident FNM zatiaľ nevie, či fond schváli investičný plán pre SE. "Rozhodne o tom 11 členov výkonného výboru FNM. Problematické body z plánu však už vypadli," konštatoval Kojda.

Dočasný minister hospodárstva a minister financií Ivan Mikloš vyjadril začiatkom septembra spokojnosť s investičným plánom pre SE. "Strategický investičný plán pre elektrárne je napísaný stručne a veľmi dobre. V pláne nie sú žiadne požiadavky na verejné financie, čo bola jedna z podmienok pre schválenie tohto plánu," uviedol vtedy Mikloš.

Podľa neho jedinou záležitosťou v pláne, ktorá môže byť diskutabilná, je nevyplácanie dividend do roku 2012. "Tieto nevyplatené dividendy by však mali smerovať do ďalších investícií SE. Nevidím v tejto veci zásadný problém," uviedol Mikloš. Podľa neho by však investičný plán mohol byť vypracovaný podrobnejšie, ak by existoval zákon o zadnom palivovom cykle, s ktorým rezort hospodárstva mešká.

Taliansky investor a ministerstvo hospodárstva sa dohodli na konečnej verzii investičného plánu 14. augusta tohto roku. SE by mali podľa investičného plánu v budúcnosti investovať takmer 1,9 mld. eur, čo predstavuje viac ako 73 mld. Sk. Enel v investičnom pláne počíta s dostavbou 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO), s modernizáciou Tepelnej elektrárne Nováky, so zvýšením výkonu Jadrovej elektrárne V2 Jaslovské Bohunice a 1. a 2. bloku EMO a s výstavbou veterného parku a vodných elektrární. Financovanie investičných projektov zabezpečí taliansky investor zo svojich zdrojov a z nevyplatených dividend, ktoré sa od vstupu Enelu do elektrární do roku 2012 nebudú vyplácať.

V súčasnosti sa naďalej plnia odkladacie podmienky potrebné pre vstup Enelu do SE, ktoré riešia vyčlenenie elektrární A1 a V1 a závodu určeného na vyraďovanie jadrovoenergetických zariadení a vyčlenenie vodného diela Gabčíkovo do vodohospodárskej sústavy. Celý privatizačný proces by sa mal ukončiť ku koncu decembra tohto roku a talianska spoločnosť by tak definitívne vstúpila od 1. januára 2006 do SE ako 66-percentný akcionár. Talianska spoločnosť podpísala 17. februára zmluvu o akvizícii 66 % akcií SE za 840 mil. eur, čo je približne 32 mld. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu