Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Enel chce prehodnocovať nevýhodné zmluvy SE

"Pre nás je akékoľvek prehodnocovanie týchto zmlúv neakceptovateľné," povedal pre agentúru SITA minister hospodárstva Pavol Rusko.

BRATISLAVA - Talianska spoločnosť Enel, ktorá by mala získať 66 % akcií Slovenských elektrární, a.s. (SE), chce prehodnotiť štruktúru platieb v súvislosti s nevýhodnými zmluvami SE. Ide o dlhodobé stratové zmluvy na dodávku elektrickej energie pre Oravské ferozliatinárske závody (OFZ), spoločnosť Slovalco, ako aj o dohodu s Paroplynovým cyklom (PPC).

"Pre nás je akékoľvek prehodnocovanie týchto zmlúv neakceptovateľné," povedal pre agentúru SITA minister hospodárstva Pavol Rusko. Podľa neho obidve strany sa musia dohodnúť na investičnom pláne bez podmienok pri nevýhodných zmluvách do dvoch týždňov. "Neviem, aký postoj zaujme Enel. Je to na nich, veľa času však už nezostáva," dodal Rusko. Ak by Enel neakceptoval nevýhodné zmluvy, minister by navrhol neprijať takýto investičný plán, a tým by sa zrušil privatizačný tender.

"Ak by sme Enelu vyhoveli, tak by sme porušili medzinárodné podmienky tendra. Ak predávam v tendri chalupu, kde má byť zdravotnícke zariadenie a potom víťaz tendra tam chce mať kasíno, je to porušenie tendra. Ja predsa nemôžem po vybratí víťaza zmeniť podmienky tendra," konštatoval Rusko. Ak by sa transakcia napokon neuskutočnila, predajom elektrární by sa podľa neho už zaoberala nová vláda. Talianska spoločnosť podpísala 17. februára zmluvu o akvizícii 66 % akcií SE za 840 mil. eur, čo je približne 32 mld. Sk.

V súčasnosti sa plnia odkladacie podmienky, ktoré okrem spracovania investičného plánu riešia vyčlenenie elektrární A1 a V1 a závodu určeného na vyraďovanie jadrovoenergetických zariadení a vyčlenenie vodného diela Gabčíkovo do vodohospodárskej sústavy. Po naplnení odkladacích podmienok začne tzv. closing a po jeho úspešnom ukončení by mal Enel vstúpiť ako 66-percentný akcionár do SE.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu