Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Strategický plán pre SE očakáva investície za 1,9 mld. eur

"Dúfam, že Enel dobuduje Mochovce čo najskôr, najlepšie by bolo do štyroch rokov," dodal Rusko.

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne, a.s. (SE) by mali podľa investičného plánu, ktorý vypracovala talianska spoločnosť Enel, v budúcnosti investovať takmer 1,9 mld. eur.

"Po nedeľňajšom odsúhlasení investičného plánu tak Enel zabezpečí pre Slovenské elektrárne akceptovateľnú úroveň vo výrobe elektrickej energie a spoľahlivosť energetickej sústavy. V súčasnosti už nič nebráni tomu, aby taliansky investor vstúpil do SE," povedal na pondelkovej tlačovej besede minister hospodárstva Pavol Rusko.

Enel týmito investíciami zabezpečí dostavbu 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO), modernizáciu Tepelnej elektrárne Nováky, zvýšenie výkonu Jadrovej elektrárne V2 Jaslovské Bohunice a 1. a 2. bloku EMO, výstavbu veterného parku a vodných elektrární. Financovanie investičných projektov zabezpečí taliansky investor zo svojich zdrojov a z nevyplatených dividend, ktoré sa od vstupu Enelu do elektrární do roku 2012 nebudú vyplácať.

"V investičnom pláne nie sú žiadne podmienky, ktoré by zaväzovali vládu, aby Slovensko akýmkoľvek spôsobom dotovalo investičné projekty," dodal Rusko. Strategickým investičným plánom sa má zabezpečiť zabránenie poklesu podielu Slovenských elektrární na výrobe elektriny.

"V roku 2015 by bez investícií do výrobných kapacít klesol podiel výroby na úroveň 50 %, čo by bolo vážnym ohrozením zásadných národohospodárskych záujmov Slovenska," uviedol Rusko. Ak by podľa neho Enel splnil investičný plán, SE by zvýšili svoj výkon o 1 265 megawattov (MW), čím by si zabezpečili 80-percentný podiel na výrobe elektrickej energie.

Na dobudovanie 3. a 4. bloku EMO sa celkovo preinvestuje približne 1,6 mld. eur, čím sa vytvorí 800 až tisíc nových pracovných miest. "Dúfam, že Enel dobuduje Mochovce čo najskôr, najlepšie by bolo do štyroch rokov," dodal Rusko. V EMO chce Enel zvýšiť výkon 1. a 2. bloku, a to o 40 MW za 2 mil. eur. "Enel plánuje zvýšiť o 121 MW aj výkon v jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach, pričom celková investícia na tento projekt by mala predstavovať 78 mil. eur," povedal Rusko.

V tepelnej elektrárni Nováky chce Enel investovať 33 mil. eur do novej technológie a vytvoriť novú kogeneračnú jednotku s výkonom 23 MW. V oblasti obnoviteľných zdrojov chce Enel vytvoriť na rieke Ipeľ sústavu malých vodných elektrární s výkonom 11 MW za 31 mil. eur. "V investičnom pláne sa nachádza aj výstavba veterného parku s výkonom 100 MW pri investícií 142 mil. eur," dodal Rusko. Na východe Slovenska uvažuje Enel spolu so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou ešte vybudovať samostatný Paroplynový cyklus. "Na východe Slovenska je totiž problém s reguláciou. Toto však treba ešte prediskutovať," povedal Rusko.

Investičný plán teraz musí schváliť Fond národného majetku SR (FNM). "Predpokladáme, že na budúci týždeň by FNM mal investičný plán schváliť," uviedol Rusko. V súčasnosti sa naďalej budú plniť odkladacie podmienky potrebné pre vstup Enelu do SE, ktoré riešia vyčlenenie elektrární A1 a V1 a závodu určeného na vyraďovanie jadrovoenergetických zariadení a vyčlenenie vodného diela Gabčíkovo do vodohospodárskej sústavy.

Minister Rusko verí, že ku koncu decembra tohto roku sa splnia všetky odkladacie podmienky a talianska spoločnosť by tak definitívne vstúpila do SE ako 66-percentný akcionár. "Urobíme všetko preto, aby sme to stihli," konštatoval Rusko. Talianska spoločnosť podpísala 17. februára zmluvu o akvizícii 66 % akcií SE za 840 mil. eur, čo je približne 32 mld. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu