Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Čínska JAC chce vybudovať na Slovensku štvrtú automobilku

Závod Kia Motors Sloviakia v Tepličke nad Váhom
Závod Kia Motors Sloviakia v Tepličke nad Váhom

BRATISLAVA - Čínska automobilka JAC Motors má záujem vybudovať na Slovensku štvrtú automobilku. Tvrdí to ministerstvo hospodárstva s odvolaním sa na regionálneho riaditeľa firmy Davida Wanga.

Čínska automobilka vraj o podmienkach vstupu rokuje so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Tá rokovania nekomentovala.

"So slovenskými predstaviteľmi rokujeme o podmienkach vstupu na váš trh. Výšku investície by som preto nerád v tejto fáze konkretizoval. Len poviem, že pôjde o osobné a ľahké, nákladné autá," povedal podľa ministerstva hospodárstva Wang na svetovej výstave EXPO 2010 v čínskom Šanghaji.

Dôvodom záujmu JAC Motors je podľa Vahrama Chuguryana z ministerstva hospodárstva prijatie eura, ako aj poloha Slovenska. "Zatiaľ je projekt v plienkach, ešte sa nehovorí ani o lokalite, ani o výške investície," povedal. Dodal, že v súčasnosti spĺňa európske technické normy len jeden typ vozidiel automobilky. Firma podľa neho uvažuje aj nad skorším otvorením obchodného zastúpenia na Slovensku.

SARIO údajné rokovania nechcela komentovať. "My sa v zásade k projektom, ktoré sú rozpracované alebo neuzavreté, nevyjadrujeme," povedal hovorca agentúry Marián Jánošík.

JAC Motors, ktorej akcie sa obchodujú na šanghajskej burze, vlani predala podľa svojej internetovej stránky približne 310.000 vozidiel a tržby dosiahli tri miliardy dolárov (2,3 miliardy eur). To je údajne o 56 percent viac ako v roku 2008. Okrem osobných a nákladných automobilov vyrába aj autobusy, stroje, motory či iné komponenty.

Slovenský automobilový priemysel zamestnáva desaťtisíce ľudí a je ťahúňom domácej ekonomiky. V súčasnosti pôsobí na Slovensku nemecký Volkswagen, francúzsky PSA Peugeot Citroën a kórejská automobilka KIA Motors. Záujem investovať na Slovensku ohlásil v minulosti aj indický výrobca elektrických ekologických vozidiel Reva Electric Car Company.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu