Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Trnavský PSA vyrobí vyše 200 tisíc áut

Výrobné priestory závodu PSA Peugeot Citroën Slovakia.
Výrobné priestory závodu PSA Peugeot Citroën Slovakia. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Trnavský závod francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën by mal tento rok vyrobiť vyše 200.000 vozidiel, čo by malo prevýšiť pôvodné očakávania. Novinárom to dnes povedal odchádzajúci šéf fabriky Jean Mouro po stretnutí s premiérom Robertom Ficom.

Vlani zišlo z výrobných liniek továrne asi 186.000 áut. PSA na Slovensku vyrába dva modely - Peugeot 207 a nový Citroën C3 Picasso. "Tento rok by sme mali vyrobiť vyše 200.000 áut, teda o niečo viac ako sa pôvodne predpokladalo," poznamenal Mouro. Produkcia oboch modelov je v súčasnosti rozdelená na polovicu, v budúcnosti by mala prevažovať výroba modelu Peugeot 207, dodal. Druhý model C3 Picasso montuje koncern od marca výlučne vo svojom slovenskom závode.

Generálny riaditeľ trnavskej fabriky PSA Mouro odíde v novembri po dvoch rokoch z čela spoločnosti, prejsť má na inú pozíciu v skupine. V Trnave ho nahradí Luciano Biondo, ktorý má skúsenosti z prevádzky montáže v jednej z francúzskych fabrík automobilky. Fico sa dnes stretol s obidvoma manažérmi.

Podľa skoršieho vyjadrenia šéfa koncernu Philippa Varina by sa mal trnavský závod PSA v budúcnosti stať jedným z centier pre výrobu ekologických áut s veľmi nízkymi emisiami škodlivých plynov. "Zatiaľ sa ešte nič nerozhodlo," tvrdil Mouro. Fico v minulosti vyhlásil, že slovenská vláda je pripravená podporovať projekty takéhoto typu.

Sériová výroba v trnavskom závode sa spustila v júni 2006. PSA na Slovensku zamestnáva 3000 ľudí, ktorí pracujú v dvoch zmenách. Svoje prevádzky v krajine majú aj ďalšie dve automobilky - juhokórejská KIA Motors a nemecký Volkswagen. Automobilový priemysel patrí k najvýznamnejším odvetviam ekonomiky, ale v tomto roku čelil prepadu dopytu pre svetovú hospodársku krízu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu