Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kia vybuduje na Slovensku nový závod

Závod Kia v Tepličke nad Váhom
Závod Kia v Tepličke nad Váhom

BRATISLAVA - Spoločnosť Kia Motors Slovakia vybuduje na Slovensku nový závod na výrobu motorov. Celková výška investície vrátane výrobných technológií dosiahne viac ako 100 miliónov eur a žilinskému regiónu prinesie vyše 270 priamych pracovných miest. Vláda pritom ešte začiatkom júla minulého roka schválila na výstavbu novej motorárne pre juhokórejskú automobilku investičnú pomoc vo výške 15 miliónov eur vo forme daňových úľav.

"Som veľmi rád, že sa nám podarilo získať pre spoločnosť Kia Motors Slovakia ďalšiu investíciu v objeme viac ako 100 miliónov eur do výstavby nového závodu na výrobu motorov, čím rozšírime našu celkovú kapacitu na 450 tisíc motorov ročne. Potvrdzujeme tak náš zámer dlhodobého rozvoja aktivít spoločnosti Kia na Slovensku. Naším cieľom aj naďalej ostáva snaha pozitívne vplývať na zamestnanosť v žilinskom regióne ako aj celkový ekonomický rast Slovenska,“ povedal prezident a CEO žilinskej automobilky In-Kyu Bae.

Kapacita novej prevádzky bude 150 tisíc motorov ročne. Vyrobené motory budú určené na export do Českej republiky, kde ich sesterská automobilka Hyundai bude montovať do vozidiel Kia Venga, Hyundai i30 a ďalšieho plánovaného modelu. S výstavbou novej výrobnej haly sa začne už v apríli tohto roku. Nachádzať sa bude v blízkosti prvého závodu na výrobu motorov.

Kia splnila všetky podmienky a získala potrebné povolenia na začatie výstavby, už prebiehajú nevyhnutné terénne úpravy a zemné práce. Hlavné stavebné práce začnú v apríli, výstavba bude prebiehať do marca 2011. Následne príde k montáži výrobných technológií a skúšobnej prevádzke. Začiatok sériovej výroby v novom závode na výrobu motorov je naplánovaný na koniec roku 2011. Plnú výrobnú kapacitu plánuje spoločnosť dosiahnuť v nasledujúcom roku.

Kia Motors Slovakia je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v rokoch 2004 až 2006. Výroba automobilov ako aj motorov pre osobné automobily začala v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva viac ako 2 800 ľudí a vyrába automobil Kia cee’d v troch karosárskych úpravách, ako aj športovo úžitkové modely Kia Sportage a Hyundai ix35. Od začatia sériovej výroby opustilo výrobné brány závodu vyše 540 tisíc vozidiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu