Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NBS nebude objednávať ďalšie eurobalíčky, ak ich bude málo

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) nebude objednávať ďalšie štartovacie balíčky eurových mincí v prípade, že sa ešte pred prechodom na euro minú. Balíčky za 500 korún (16,6 eura) budú dostupné od 1. decembra na pobočkách Slovenskej pošty, v komerčných bankách aj v centrálnej banke. Slúžiť majú na predzásobenie obyvateľstva eurovou hotovosťou.

Novinárov dnes o tom informovali zástupcovia NBS. NBS dala vyrobiť 1,2 milióna balíčkov, ich odber nebude obmedzený na kusy. S týmito mincami však bude možné platiť až od januára. Ak by záujem prevyšoval objednané množstvo, nebude to podľa NBS znamenať pre ľudí problém pri platení po nástupe novej meny.

"Výroba dodatočného množstva štartovacích balíčkov už nie je možná," povedala členka bankovej rady NBS Milena Koreňová. NBS zároveň neodporučila, aby balíčky hromadne nakupovali zamestnávatelia alebo samosprávy ako darčeky. "Určite to nevyzerá ako darček, slúži to iba na jeden jediný účel, a to aby v prvých dňoch roku 2009 sa dalo bez problémov platiť eurovou hotovosťou," dodala Koreňová.

Balíčky budú obsahovať 45 kusov eurových mincí so slovenskou stranou, platné však budú až od 1. januára, a preto sa nebudú môcť používať v decembri na Slovensku ani v zahraničí. "Môže sa stať, že ten, kto nimi bude platiť, bude to považované, ako keby platil falzifikátom," poznamenala Koreňová. Predstavitelia centrálnej banky upozornili, že aj keď si obyvatelia nekúpia štartovací balíček, nemali by mať v januári problém platiť v obchodoch.

Počas prvých 16 dňoch budúceho roka bude totiž možné platiť aj korunami. Okrem toho budú môcť použiť ľudia aj platobné karty. Koreňová tiež podotkla, že niektoré komerčné banky už v priebehu decembra budú predávať eurá za konverzný kurz. Slovenská pošta zas podľa nej plánuje vyplácať dôchodky 2. januára už v eurách.

Množstvo balíčkov bolo objednaných podľa Koreňovej na základe odhadu požiadaviek bánk, Slovenskej pošty a NBS. "Ten počet, ktorý sme dali vyprodukovať, vychádzal z normálnych aktuálnych očakávaní, aké sú pri štandardnej situácii. To znamená, predpokladám, že takisto slovenskí občania presne pochopia, na čo tie štartovacie balíčky sú, a nikto to nebude kupovať ani do zásoby, ani na nejaký iný účel," povedal guvernér NBS Ivan Šramko.

Skutočná hodnota balíčka po prepočítaní nebude 500 korún ale 500,09 Sk, pričom náklady znáša NBS. Jeho hmotnosť je takmer štvrť kila. Od 1. decembra sa začne tiež distribúcia ďalšej informačnej zásielky pre slovenské domácnosti. Pošta od Európskej centrálnej banky a NBS bude obsahovať napríklad leták s informáciami o eurových bankovkách a minciach a ochranných prvkoch bankoviek. Slovensko sa od budúceho roka stane šestnástym členom eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu