Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko sa vzdalo peňazí od Svetovej banky

Sídlo Svetovej banky
Sídlo Svetovej banky

BRATISLAVA - Slovensko dnes oficiálne potvrdilo, že už nebude žiadať žiadne pôžičky od Svetovej banky, ktorá prispela k reformám.

Vďaka ekonomickému rastu sa krajina dostala do situácie, keď by mala pomáhať chudobnejším, povedal novinárom štátny tajomník ministerstva financií Peter Kažimír. Odborníci Svetovej banky sa v predchádzajúcich rokoch podieľali na reformách v oblasti bankového sektora či zdravotníctva.

Zámer vzdať sa možnosti čerpať úvery od Svetovej banky a ukončiť proces takzvanej graduácie, teda preradenia štátu do skupiny ekonomicky vyspelých, schválila vláda už v apríli. "Odchádzame z pozície prijímateľa pomoci a dostávame sa do pozície, ktorá nám patrí, do pozície donora," poznamenal Kažimír.

Súčasná vláda kritizovala reformné opatrenia predchádzajúceho kabinetu v zdravotníctve či dôchodkovom systéme, ku ktorým prispela aj Svetová banka. Štátny tajomník však dnes povedal, že Slovensko má naďalej záujem čerpať zo skúseností jej expertov. Napríklad k poradenstvu od banky bude mať krajina prístup ešte nasledujúce tri roky.

Slovensko si od Svetovej banky požičalo spolu viac než 570 miliónov dolárov (13,7 miliardy korún), priblížil Kažimír. Väčšinu z úverov už podľa neho krajina splatila. Svetová banka už desaťročia zameriava na pomoc rozvojovým krajinám s cieľom znižovať chudobu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu