Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

NBS podľa očakávaní ponechala úrokové sadzby bez zmien

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) dnes podľa očakávaní ponechala kľúčové úrokové sadzby bez zmien. Novinárom to povedala hovorkyňa NBS Jana Kováčová. Hlavnú sadzbu, od ktorej sa odvíja úročenie vkladov a úverov v komerčných bankách, centrálna banka naposledy znížila na 3,25 percenta v prvej polovici mesiaca.

Podrobnejšie sa vedenie banky k menovému vývoju vyjadrí na popoludňajšej tlačovej konferencii. Analytici predpokladali, že centrálna banka po mimoriadnom uvoľnení menovej politiky úroky ponechá na doterajšej úrovni.

NBS skôr tento mesiac nasledovala krok Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá znížila sadzby na podporu ekonomík ohrozených svetovou finančnou krízou. K rovnakému opatreniu siahli obe banky ešte koncom októbra. Sadzby ECB a NBS musia byť pred januárovým zavedením eura na Slovensku na rovnakej úrovni.

Banková rada sa dnes nedotkla ani ďalších úrokových sadzieb. Jednodňovú sterilizačnú sadzbu, ktorou sa úročia voľné peniaze komerčných bánk, ponechala na 2,25 percenta. Refinančnú sadzbu, za ktorú si peňažné ústavy požičiavajú od NBS, zasa na 4,25 percenta.

Niektorí ekonómovia predpokladajú, že ECB by mohla v najbližších týždňoch opäť povoliť uzdu menovej politiky. Nižšie sadzby by mali napomôcť obnoviť dôveru bánk, ktoré v čase krízy čelia vzájomnej nedôvere a nedostatku likvidity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu