Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Inflácia je najnižšia za posledných 11 rokov

BRATISLAVA - Ceny tovarov a služieb na Slovensku podľa metodiky Európskej únie (EÚ) stúpli v júni v medziročnom porovnaní rovnako ako v máji najpomalšie od roku 1996, odkedy sú dáta k dispozícii.

Tempo medziročného rastu inflácie zostavenej na základe pravidiel EÚ v šiestom mesiaci zostalo na májových 1,5 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Počas samotného júna ceny stúpli o 0,1 percenta, v máji sa medzimesačne nezmenili.

"Inflácia, meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien, dosiahla v júni nižšiu hodnotu v porovnaní s očakávaniami NBS," reagovala Národná banka Slovenska na zverejnené dáta, ktoré tiež sleduje pri rozhodovaní o nastavení menovej politiky.

Harmonizované indexy spotrebiteľských cien sa zostavujú na porovnanie inflácie jednotlivých krajín EÚ, slúžia tiež na posúdenie splnenia inflačného kritéria pre vstup do eurozóny. Slovensko chce euro prevziať od januára 2009.

Medziročná miera inflácie sa udržala aj vďaka pokračujúcemu spomaleniu rastu cien potravín a nealkoholických nápojov na 1,8 percenta z májových 2,7 percenta. Najviac, o 6,2 percenta, sa rovnako ako v máji zvýšili ceny alkoholických nápojov a tabaku. Klesli naopak ceny v doprave, zdravotníctve a v odvetví pošty a telekomunikácie.

Centrálna banka predpokladá, že v júli inflácia klesne na nové viacročné minimum. "Medziročná dynamika celkovej inflácie by sa mohla v júli oproti júnu 2007 mierne spomaliť, a to predovšetkým vplyvom očakávaného spomalenia dynamiky cien služieb a prehĺbenia medziročného poklesu cien priemyselných tovarov vplyvom výraznejšieho zvyšovania regulovaných cien farmaceutických výrobkov v rovnakom období minulého roka," poznamenala NBS v komentári, ktorý ČTK poskytol Ivan Jurko z jej tlačového oddelenia.

Podľa údajov na základe národnej metodiky, ktoré úrad zverejnil minulý týždeň, sa ceny v júni zvýšili medziročne o 2,5 percenta v porovnaní s májovým nárastom o 2,3 percenta. Medzimesačne v šiestom mesiaci roka sa zvýšili o 0,3 percenta. Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu