Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico: Infláciu sa snažíme minimalizovať

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vláda sa snaží udržať infláciu na čo najnižších úrovniach, aby krajina ľahšie splnila jednu z podmienok na plánované prijatie eura od roku 2009.

V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu to dnes povedal premiér Robert Fico. Niektorí úradníci Európskej centrálnej banky (ECB) tento týždeň vyslovili pochybnosti, či sa krajine podarí zachovať nízky rast spotrebiteľských cien aj po vstupe do eurozóny.

"Vláda robí všetko pre to, aby inflácia bola čo najnižšia," vyhlásil Fico. V máji medziročná miera inflácie podľa metodiky Európskej únie spomalila rast na 1,5 percenta z aprílových dvoch percent. Ocitla sa tak najnižšie od roku 1996, teda od vtedy, čo sú tieto údaje k dispozícii.

Premiér pripomenul, že vláda tlmí rast inflácie tlakom na energetické firmy, aby nezvyšovali svoje ceny. Napríklad plynári by mali po dohode s Ficovým kabinetom od júla poskytnúť mesačnú zľavu 50 korún pre časť dôchodcov. Analytici však v minulosti pripomenuli, že infláciu môže negatívne zasiahnuť rast cien ropy, ktoré vláda nedokáže ovplyvniť.

Podľa maastrichtských kritérií by miera rastu spotrebiteľských cien nemala presiahnuť priemer troch krajín EÚ s najnižšou mierou inflácie. Národná banka Slovenska (NBS) predpokladá, že krajina bude mať pri hodnotení inflačného kritéria dostatočne veľkú rezervu. Zatiaľ však nie je známa presná hranica, ktorú by krajina nemala prekročiť.

"Rozhodnutie o tom, či Slovensko zavedie euro alebo nezavedie nie je v našich rukách, je to rozhodnutie ECB (...). My to rozhodnutie budeme rešpektovať," uviedol Fico. Definitívne hodnotenie pripravenosti krajiny sa očakáva na budúci rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu