Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ceny základných potravín porastú

BRATISLAVA - Ceny základných potravín sa vzhľadom na vývoj tohtoročných cien obilnín pravdepodobne zvýšia.

Zatiaľ je predčasné odhadovať, v akej miere by mohli zdražieť. Predpokladá to Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností. Úroda obilnín a olejnín na Slovensku by tento rok mala byť podľa odhadov zväzu porovnateľná s vlaňajškom, ceny týchto plodín však nasledujú zdražovanie na európskych trhoch.

"Treba kalkulovať s tým, že ceny základných potravín sa budú zvyšovať," povedal dnes novinárom predseda predstavenstva zväzu Marian Uhrík. Zatiaľ je ťažké odhadnúť, do akej miery predajcovia premietnu vyššie nákupné ceny obilnín do cenoviek na pultoch, dodal. Vývoj cien obilia sa podľa neho už odrazil napríklad na zdražení chleba v susednom Maďarsku.

Ceny hustosiatych obilnín na starom kontinente, napríklad pšenice, raži, jačmeňa a ovsa, sa zvýšili napríklad vplyvom počasia, nárastom pestovania obilia a repky pre spracovanie na biopalivá a výpredajom intervenčných zásob. "Súčasné ceny považuje väčšina obchodníkov v Európe za prehriate," tvrdil člen revíznej komisie zväzu Jozef Rebro. Po zozbieraní úrody, keď bude známa tiež jej kvalita, by ceny obilnín podľa neho mali ešte o niečo klesnúť.

Zväz predpokladá, že Slovensko aj tento rok dokáže pokryť spotrebu obilnín aj olejnín z vlastnej produkcie. Z takmer 800.000 hektárov osiatych plôch by sa malo zozbierať 3,1 milióna ton hustosiatych obilnín a kukurice, čo by v porovnaní s vlaňajškom predstavovalo nárast o zhruba šesť percent.

Výmera pôdy, na ktorej sa v krajine pestuje repka, tento rok oproti vlaňajšku stúpla o štvrtinu na 155.200 hektárov. Bohatšia by tiež mala byť úroda, ktorá podľa odhadov zväzu narastie o zhruba 70.000 ton na 329.000 ton. Posilňovaním produkcie plodín na výrobu biopalív Slovensko nasleduje svetový trend, ktorý však na druhej strane vytláča poľnohospodársku produkciu určenú pre potravinárstvo.

Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností reprezentuje viac ako polovicu podnikov z celkovej krmovinárskej produkcie na Slovensku. Ku koncu marca 2007 združoval 62 členov, z toho 36 výrobcov krmív a skladovateľov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu