Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Cigarety majú od januára zdražieť

BRATISLAVA - Cigarety, cigary aj tabak by mali od januára budúceho roka pre vyššie dane zdražieť.

Pokiaľ návrh ministerstva financií schváli aj vláda, škatuľka najpredávanejších cigariet za 50 korún by mohla zdražieť na viac ako 60 korún. Napísal to dnes denník Pravda. K zvýšeniu spotrebných daní sa Slovensko zaviazalo vstupom do Európskej únie.

Prepočty ministerstva financií predpokladajú, že tabakové firmy nezmenia svoje marže a nezmenia sa ani výrobné náklady na cigarety. "Cena za škatuľku s dvadsiatimi cigaretami za 80 korún by tak mohla stúpnuť o 11,50 Sk, čo je o vyše 14 percent," povedal šéf Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií Zdenko Krajčír.

Dve najsilnejšie tabakové firmy na trhu Philip Morris Slovakia a Imperial Tobacco Slovakia zatiaľ nedokázali odhadnúť, ako sa zvýšenie spotrebných daní prejaví v cenách ich značiek. "Navrhovaná zmena zrejme spôsobí, že sa priepasť medzi lacnejšími a drahšími cigaretami ešte prehĺbi," uviedla hovorkyňa spoločnosti Philip Morris Andrea Gontkovičová

V súčasnosti do štátneho rozpočtu plynie 1,10 koruny z každej cigarety a z maloobchodnej ceny musí daň predstavovať 23 percent. Od januára budúceho roka by sa daň mala zvýšiť na 1,36 koruny z každej cigarety. Z maloobchodnej ceny by mala daň predstavovať 25 percent.

Od začiatku budúceho roka zaplatia viac zrejme aj ľudia, ktorí si cigarety šúľajú z cigaretového tabaku. Pri ňom by mala spotrebná daň stúpnuť až o takmer 43 percent. Priplatia si aj fajčiari cigár. Tí v súčasnosti odvádzajú štátu z cigary 1,40 koruny, od januára budúceho roka má byť 2,10 koruny.

Na začiatku roku 2009 by mal štát za tisíc cigariet zinkasovať daň 64 eur (vyše 2 160 korún), pričom z maloobchodnej ceny by mala predstavovať najmenej 57 percent. "Predpokladáme, že ani po budúcoročnom zvýšení spotrebných daní Slovensko podmienku únie ešte nebude spĺňať. Od januára 2009 by tak mali ísť sadzby opäť hore," poznamenal Krajčír.

Zvýšenie sadzieb v budúcom roku by malo do štátneho rozpočtu priniesť 1,2 miliardy korún navyše. Celkový odhad príjmov zo spotrebných daní v budúcom roku ministerstvo ešte nezverejnilo. Vlani štát na daniach za tabakové výrobky vybral viac ako 11,4 miliardy korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu