Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Dane z príjmu sa zatiaľ znižovať nebudú

Znižovanie daní z príjmov už skôr odmietol premiér Robert Fico.
Znižovanie daní z príjmov už skôr odmietol premiér Robert Fico.

BRATISLAVA - Na Slovensku sa v najbližšom čase nebudú znižovať dane z príjmu. Vládni poslanci totiž podľa očakávania nepodporili návrh opozície, aby sadzba dane z príjmu fyzických i právnických osôb klesla na 17 percent zo súčasných 19 percent.

Prípadné znižovanie daní z príjmov už skôr odmietol premiér a predseda ľavicového Smeru-SD Robert Fico. Za nižšie dane dnes hlasovali okrem poslancov koalície aj Jana Laššáková zo Smeru-SD a Peter Dubravay zo SNS. Ostatní vládni poslanci boli proti, alebo sa hlasovania zdržali.

Predstavitelia koalície napríklad namietali, že nižšie dane by znížili príjmy štátneho rozpočtu, čo by mohlo ohroziť plánované zavedenie eura na Slovensku od roku 2009. Fico napriek tomu nedávno ohlásil, že už na budúci rok by mohla klesnúť sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) na učebnice a internet na desať percent z aktuálnych 19 percent. Zníženú sadzbu DPH Ficova vláda už vlani presadila pri liekoch a zdravotníckych pomôckach.

Bývalý minister financií za SDKÚ-DS Ivan Mikloš dnes argumentoval, že nižšie dane by časom priniesli viacej peňazí do rozpočtu vďaka rýchlejšiemu rastu ekonomiky, ktorý by podľa neho zmena priniesla.

"Prax aj zo Slovenskej republiky ukázala (...), že priame aj nepriame pozitíve efekty zníženia dane z príjmov sú realitou," povedal Mikloš a poukázal na vysoký ekonomický rast krajiny. Slovensko patrí v Európskej únii k štátom s najrýchlejšie rastúcim hrubým domácim produktom; v prvom štvrťroku HDP krajiny vzrástol medziročne o deväť percent.

Strany súčasnej opozície na čele s SDKÚ-DS expremiéra Mikuláša Dzurindu znížili dane v minulých volebných obdobiach. Daňová reforma z roku 2004 zjednotila sadzby DPH a dane z príjmu na 19 percent. Rovná daň podľa ekonómov pomohla prilákať na Slovensko zahraničné investície, zrýchliť rast ekonomiky a tým aj naštartovať postupné zvyšovanie životnej úrovne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu