Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Od júla si prilepšia dôchodcovia i štátom platení zamestnanci

BRATISLAVA - Od júla si finančne prilepšia štátom platení zamestnanci, dôchodcovia a poberatelia rôznych sociálnych dávok. Stúpnu totiž platy úradníkov, policajtov, vojakov i hasičov a zvýšia sa penzie.

Zúži sa naopak počet mladých ľudí, ktorí budú mať nárok na štátny príspevok k hypotekárnemu úveru. Ľuďom s vysokými príjmami zase vrastú povinné sociálne odvody.

Úradníci, učitelia a ďalší zamestnanci, ktorí pracujú vo verejnom sektore, zarobia o niekoľko sto korún viac. Spolu s platmi policajtov, hasičov a vojakov si prilepšia mesačne o štyri až sedem percent; ich mzdy sa pravidelne zvyšujú od leta. Vojakom pribudnú tiež príplatky, stúpne im aj príspevok na bývanie a rozšíri sa okruh jeho poberateľov.

O sedem percent viac budú poberať aj duchovní a kňazi zaregistrovaných cirkví, ktorých platí štát. Ich zárobok však výraznejšie zaostáva za priemernou mzdou v hospodárstve, ktorá vlani dosiahla takmer 18.800 korún. Viac dostanú aj dôchodcovia, penzie tentokrát vzrastú o 6,25 percenta.

Zatiaľ čo štátom platení zamestnanci si prilepšia, výrazne nadpriemerne zarábajúci pracovníci alebo živnostníci zaplatia viac na povinných sociálnych odvodoch. Zvýši sa totiž maximálna hranica, z ktorej sa tieto odvody počítajú.

Zmenia sa tiež podmienky na získanie niektorých dávok alebo pôžičky zo Štátneho fondu rozvoja bývania, ktoré sú naviazané na životné minimum. Jeho výška totiž od júla stúpne na 5130 z doterajších 4980 Sk. Pre vyššie životné minimum sa zvýši nezdaniteľná položka pri výpočte dane z príjmu z fyzických osôb, to však bude platiť až od budúceho roka.

Od júla bude mať časť dôchodcov nárok na mesačnú zľavu 50 korún z účtu za zemný plyn. Táto výhoda sa vzťahuje len na tých penzistov, ktorí plyn používajú okrem varenia aj na ohrev vody alebo kúrenie. O získanie zľavy však musia požiadať dominantného distribútora plynu Slovenský plynárenský priemysel.

Súčasne sa však zúži okruh mladých ľudí, ktorí budú mať nárok na štátny príspevok v prípade čerpania hypotekárneho úveru. Dôvodom je pokles priemernej mzdy v prvom štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu. Hranica maximálneho mesačného príjmu na získanie štátnej podpory tak klesne na 24.064 Sk; v súčasnosti na ňu majú nárok tí mladí ľudia, ktorých priemerná mzda za minulý rok nepresiahla 27.470 Sk mesačne. Plat dvoch tretín pracujúcich na Slovensku však nedosahuje ani priemernú mzdu v hospodárstve.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu