Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vláda rozhodla o pozastavení výstavby pavilónu na výrobu vakcín

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MALACKY - Vláda v stredu rozhodla o pozastavení výstavby technologickej časti pavilónu na výrobu pandemickej vakcíny v Malackách.

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) ako predkladateľ návrhu odôvodnila tento krok tým, že doteraz nebol vybratý prevádzkovateľ, ktorý by sa podieľal na realizácii práve tejto časti pavilónu. Ako uvádza materiál SŠHR predložený na vládu, výber prevádzkovateľa, ktorý bude schopný v prípade pandémie okamžite začať výrobu pandemickej vakcíny, je rozhodujúcim pre ďalšiu realizáciu investičného zámeru. Kým sa tak nestane, pokračovať sa má len v prácach na stavebnej časti pavilónu a na prácach vo vonkajších priestoroch areálu. Pozastavenie podľa SŠHR dáva priestor na prehodnotenie riešení technologickej časti v spolupráci s budúcim prevádzkovateľom.

Rokovania so záujemcami majú dať odpoveď na otázku, aké sú ich podmienky a požiadavky. Do konca septembra má zároveň ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a predseda SŠHR Kajetán Kičura predložiť vláde návrh ďalšieho postupu ako aj finančné dopady, technické a ďalšie podmienky budúcej prevádzky v Malackách. Štátne hmotné rezervy navrhli pozastavenie výstavby technologickej časti vzhľadom na preinvestované prostriedky a každodenný nárast možného neefektívneho nakladania s finančnými prostriedkami štátu.

V súčasnosti je postavená hrubá stavba pavilónu. Investícia si doteraz vyžiadala viac ako 11,8 mil. eur, z čoho podľa klasifikácie auditu ministerstva financií bolo 237 tis. eur použitých nehospodárne. Táto skutočnosť spolu so zmenou lokality, prípadné oprávnené rozhodnutie o povolení stavby vzhľadom k posúdeniu vplyvu na životné prostredie, sú v súčasnosti predmetom vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní. Celková investícia na pavilón v Malackách by mala dosiahnuť 24 mil. eur.

Prvá vláda Roberta Fica chcela fabriku pôvodne postaviť v Šarišských Michaľanoch, kde spoločnosť Imuna Pharm ponúkla štátu pozemky za 1 euro. Bývalé vedenie SŠHR na čele s Evou Hrinkovou už za vlády Ivety Radičovej sa rozhodlo zmeniť lokalitu a výstavbu fabriky premiestnilo do Malaciek, kde za pozemky stáli 453 tis. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu