Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza výstavby malackej továrne na vakcíny skončila bez trestu

Očkovanie proti chrípke je najúčinnejším prostriedkom na zníženie príznakoch ochorenia!
Očkovanie proti chrípke je najúčinnejším prostriedkom na zníženie príznakoch ochorenia! (Zdroj: profimedia.sk)

MALACKY – Generálna prokuratúra (GP) zastavila trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v kauze malackej továrne na výrobu vakcín. V aktuálnom čísle o tom informuje týždenník Trend.

Týždenník pripomenul, že spolu s platinovými sitkami šlo o najvýznamnejšiu kauzu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) pod vedením nominantov strany SDKÚ-DS. Svoje počiatky má v prvej vláde Roberta Fica. Jej nominant Marián Čakajda rozhodol v pozícii šéfa SŠHR po voľbách v roku 2010, tri dni pred odchodom z funkcie, o výstavbe fabriky v Šarišských Michaľanoch na pozemku firmy Imuna Pharm.

Trend pripomenul, že firma ponúkla odborné a technické zázemie a pozemok za jedno euro. Aj napriek tomu vláda Ivety Radičovej zámer zmenila a výstavbu presunula do Malaciek, kde za pozemok štát zaplatil viac ako 450.000 eur. Nebolo pritom jasné, kto tu bude vakcíny vyrábať. Druhú časť továrne v priestoroch Slovenskej akadémie vied v Bratislave mala postaviť firma Bau3mex Milana Kopernického, ktorý podnikal s expokladníkom SDKÚ-DS Igorom Kucejom. 

Trestné stíhanie v kauze začala polícia v januári 2013 pre podozrenie, že pre nehospodárne nakladanie so štátnymi prostriedkami malo dôjsť k zvýšeniu ceny projektu továrne o takmer 860.000 eur. Viac ako polovica z tejto sumy sa minula v dôsledku rozhodnutia o kúpe pozemku v Malackách.

Generálna prokuratúra v lete minulého roku vyšetrovanie zastavila s odôvodnením, že skutok nie je trestným činom, informuje Trend. Takýto verdikt prokuratúry podľa týždenníka nezvrátila ani sťažnosť Správy štátnych hmotných rezerv. Dozorujúci prokurátor ju zamietol ako nedôvodnú.

Trend v tejto súvislosti cituje hovorkyňu SŠHR Marcelu Zelinovú, ktorú uviedla, že pri vyšetrovaní vyvinuli maximálnu možnú aktivitu a súčinnosť. Súčasná vláda v októbri 2012 rozhodla, že sa v továrni pandemické vakcíny vyrábať nebudú. Úrad vlády zareagoval teraz informáciou, že rozhodnutie GP komentovať nebude.

Premiér Robert Fico, ktorý stopnutie projektu odôvodnil podľa Trendu tým, že „nebude vyhadzovať peniaze do luftu, lebo niekto potreboval nakŕmiť firmy príbuzné politickej strane“, cez svoje tlačové oddelenie odkázal, že trvá na svojom postoji k téme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu