Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V krízovej situácii by boli Slováci nahraní, štát nevyčlenil dostatok peňazí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ak by na Slovensku nastala krízová situácia či mimoriadna udalosť, Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR by nedokázala pre občanov zabezpečiť plnohodnotnú pomoc. Konštatuje to v návrhu tvorby pohotovostných zásob na roky 2015 až 2016, ktorý sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"V prípade riešenia krízovej situácie, mimoriadnej udalosti alebo III. stupňa povodňovej aktivity nebude obyvateľom Slovenskej republiky zo strany SŠHR SR poskytnutá plnohodnotná pomoc," upozorňujú hmotné rezervy v materiáli.

Ako ďalej uvádzajú, na tvorbu a udržiavanie pohotovostných zásob štátu požadovali od Ministerstva financií (MF) SR 237.000 eur na rok 2015 a 913.000 eur na rok 2016. MF však túto požiadavku neakceptovalo s tým, že všetky výdavky na tento účel majú byť financované zo schváleného rozpočtu hmotných rezerv.

"Správa štátnych hmotných rezerv má však plánované pridelené finančné prostriedky na uvedené roky len na pokrytie základnej prevádzky," zdôrazňuje SŠHR. Z toho dôvodu podľa nej tvorba pohotovostných zásob v rokoch 2015 a 2016 nebude realizovaná, pričom sa vykoná len štrukturálna zmena a zmena komodít v súčasnom stave zásob.

Ministerstvo financií v reakcii uviedlo, že nezasahuje do vnútorného členenia výdavkov jednotlivých rozpočtových kapitol.

Pohotovostné zásoby sú určené na okamžitú a bezodplatnú pomoc pri záchrane životov, zdravia a majetku obyvateľstva postihnutého krízovou situáciou, mimoriadnou udalosťou alebo III. stupňom povodňovej aktivity. Použijú sa v prípade, ak územná samospráva nie je schopná poskytnúť potrebnú pomoc z vlastných zdrojov, a to na najviac 48 hodín pre 5000 obyvateľov žijúcich na území SR. Ide napríklad o potraviny, vodu, hygienické potreby, oblečenie či obuv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu