Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koľko stojí používanie mobilného telefónu v zahraničí?

Ešte pred cestou si zistite jednotlivé ceny za využívanie roamingu v danej krajine.
Ešte pred cestou si zistite jednotlivé ceny za využívanie roamingu v danej krajine.

Ak cestujete do zahraničia a chcete byť v kontakte s blízkymi, máte dve možnosti. Buď využijete volacie karty zakúpené priamo na mieste, alebo si so sebou vezmete svoj vlastný mobilný telefón. Vďaka roamingu ho môžete používať kdekoľvek na svete, ale pozor! Rátať by ste mali s vyššími poplatkami za jednotlivé služby. Aká je ich výška? Čo treba urobiť, aby ste roaming mohli využívať?

Službu roaming si môžete bezplatneaktivovať u oboch slovenských operátorov – Orange a T-Mobile. A to aj v prípade, že nemáte predplatený žiadny mesačný hlasový, SMS, či dátový program a vlastníte kartu Easy alebo Prima. Vďaka tejto službe potom môžete v zahraničí telefonovať a prijímať hovory, posielať a prijímať SMS či MMS, alebo uskutočňovať dátové a faxové prenosy. S aktiváciou by ste nemali dlho čakať, najlepšie ak tak spravíte niekoľko dní pred cestou. Pozor! Zo zahraničia tak už urobiť nemôžete.

Za čo platíte?
Mali by ste vedieť, že pri využívaní roamingu platíte nielen za uskutočnené hovory, ale tiež za tie, ktoré prijmete. Dobre však urobíte, ak si pred cestou do zahraničia vypnete odkazovú schránku a iné presmerovania. „V prípade, že zákazník neprijme hovor, ktorý sa mu následne presmeruje do odkazovej schránky, bude mu účtovaná cena za prijatie hovoru v zahraničí a rovnako za presmerovanie hovoru na Slovensko do odkazovej schránky,“ vysvetľuje Milan Hric zo spoločnosti T-Mobile. Rovnaká situácia môže nastať v prípade, že máte nastavené presmerovanie, „ak je obsadené“ a počas vyzváňania stlačíte tlačidlo pre odmietnutie hovoru. „Volajúci tak nedostane obsadzovací tón, ale je nasmerovaný do odkazovej služby,“ dodáva Richard Fides z Orangeu.

Odhláste sa zo siete
Podobná situácia u vás nenastane v prípade, že sa korektne odhlásite zo siete. V praxi to znamená, že si ešte na území pokrytom signálom vypnete mobil. Nebudete tak platiť žiadne poplatky, pretože všetky prichádzajúce hovory ostanú na Slovensku a presmerujú sa do odkazovej schránky. Ale pozor! Ak si budete chcieť odkaz zo zahraničia vypočuť, poplatky zaplatíte. Druhou možnosťou je i zablokovanie prichádzajúcich hovorov.

Poplatky za SMS či internet
Skôr ako sa na dovolenke pustíte do písania esemesiek či posielania MMS, mali by ste si zistiť, aké poplatky za ne zaplatíte. V sieťach zahraničných roamingových partnerov platia rôzne ceny, ktoré vychádzajú z prepojovacích poplatkov. Preto je dobré zistiť si jednotlivé ceny ešte pred cestou. Niektorí mobilní operátori majú dokonca na výber z niekoľkých druhov roamingov, a tak si podľa destinácie môžu vybrať, ktorý je pre nich v danom momente najvýhodnejší.

ROAMING U MOBILNÝCH OPERÁTOROV
ORANGE
LETNÝ ROAMING
- minúta hovoru: 9,90 Sk bez DPH
- SMS: 6,90 Sk bez DPH
- poplatok za aktiváciu akcie: 49 Sk bez DPH/30 dní
- platí pre Primu aj paušály u všetkých roamingových partnerov na celom svete
- akcia platí do 30. 9. 2006

T-MOBILE
- určený pre zákazníkov mesačných programov
- ceny sa pohybujú: za prichádzajúci hovor od 20 Sk, za odchádzajúci hovor 25 Sk počas celého roka. V lete akcia na hovory SMS a MMS zadarmo.
- Akcia platí v T-Mobile krajinách: Česká republika, Maďarsko, Rakúsko, USA, Holandsko, Veľká Británia, Nemecko, Chorvátsko

SMART ROAMING
- hodí sa vám, ak často navštevujete niektorú z nasledujúcich T - Mobile krajín: Česká republika, Maďarsko, Rakúsko, USA, Holandsko, Veľká Británia, Nemecko, Chorvátsko - ušetriť môžete až 60 % nákladov
- na začiatku každého prichádzajúceho a odchádzajúceho hovoru sa účtuje jednorazový poplatok a následne jednotná cena za každú minútu 9,90 Sk

Medzinárodný roaming
- môžu ho využívať všetci zákazníci T-Mobilu
- všetky MMS správy zo zahraničia iba 9,90 Sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu