Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Gašparovič v príhovore k revolúcii vyzval aj na porozumenie

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič v dnešnom príhovore k výročiu nežnej revolúcie vyzval Slovákov, aby nezabúdali na vzájomné porozumenie, solidaritu a dobroprajnosť, ktoré vládli počas prelomových novembrových dní pred 20 rokmi.

Slovensko po zmene režimu podľa neho nastúpilo na "správnu cestu". Gašparovič zároveň priznal, že obdobie, ktoré nasledovalo, prinieslo aj viaceré negatíva.

"Netušili sme, teda ani ja, že narazíme na toľko problémov, na toľko rozporov a protirečení. Kto v novembri predpokladal, že sa spoločnosť natoľko rozdelí, že tu bude nezamestnanosť, že peniaze začnú diktovať, čo je morálne a čo nie, že budeme natoľko odkázaní na zahraničných investorov, že prídeme o ťažký priemysel, že sa nám rozloží vyspelé poľnohospodárstvo, že začnú vážne problémy v sociálnej oblasti, v zdravotníctve, školstve, vede, kultúre, v štátnej správe," vyhlásil Gašparovič v prejave, ktorý zverejnil na svojej internetovej stránke.

Hlava štátu upozornila, že spoločnosť v súčasnosti trpí úpadkom morálky, narušením vzťahov medzi ľuďmi, egoizmom či ziskuchtivosťou. "Stratili sa teda istoty, ktoré staršie generácie už považovali za samozrejmosť. Ale ako vidno, život je zmena, a stáva sa, že nie vždy vo všetkom k lepšiemu," konštatoval.

Prezident v príhovore vyzdvihol viaceré udalosti, ktoré predznamenali revolučné dni. "Som presvedčený, že u nás na Slovensku signálom nežnej revolúcie bola odvaha, ktorú občania prejavili na sviečkovej demonštrácii v Bratislave, ale aj protest bratislavských študentov 16. novembra," poznamenal Gašparovič. Nežná revolúcia pred 20 rokmi podľa neho neviedla len k pádu komunizmu, ale aj k vyhláseniu samostatného Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu