Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Výročie revolúcie na Hlavnej pripomínajú dve tabule

Ján Budaj a Milan Kňažko
Ján Budaj a Milan Kňažko

KOŠICE - Nežnú revolúciu budú na košickej Hlavnej ulici pripomínať dve pamätné tabule. Jednu dalo zhotoviť mesto a osadili ju na budove Štátnej vedeckej knižnice.

Druhú dali vyrobiť a osadiť zakladajúci členovia VPN, pretože podľa nich tabuľa má byť osadená na budove, v ktorej zasadalo koordinačné centrum VPN.

Tabuľu na budove Štátnej vedeckej knižnice slávnostne odhalil košický primátor František Knapík. Povedal, že tabuľa má Košičanom pripomínať, kde sa v meste pred dvadsiatimi rokmi konali zhromaždenia, kde sa odohrával zápas za slobodu a demokraciu, ktorý vyvrcholil pádom totalitného komunistického režimu. Na zhromaždení sa zúčastnili predstavitelia mesta, z bývalých členov VPN sa tu ukázala herečka Ľuba Blaškovičová.

Neďaleko od tabule sa postavila Andrea Ščerbanovská s transparentom, na ktorom bol nápis "Naplňme ideály. Ideály novembra rovná sa Vaše plné vrecká." A pod tým červeným bolo dopísané Poslanci KDH.

„Pred dvadsiatimi rokmi som bola študentka a demonštrovala som na Národnej triede v Prahe. Nepáči sa mi, čo sa v Košiciach deje,“ povedala Ščerbanovská.

Niekdajší vépeenkári sa zišli o hodinu neskôr a pár desiatok metrov vyššie – na rohu Alžbetinej a Hlavnej ulice pri budove, kde kedysi sídlilo koordinačné centrum VPN. Zatiaľ provizórne tu osadili tabuľu pripomínajúcu novembrové udalosti spred dvadsiatich rokov. Moderátor Jozef Horváth po krátkom príhovore, v ktorom privítal účastníkov, zvlášť Vladimíra Komára, signatára Charty 77, Daniela Pastirčáka, Petra Neuwirtha a ďalších, vyzval prítomných, aby minútou ticha vzdali hold tým členom a zakladateľom koordinačného centra VPN, ktorí sa 20. výročia nedožili – Marcelovi Strýkovi, Slavomírovi Stračárovi a Petrovi Raševovi.

Vladimír Komár v prejave povedal, že po dvadsiatich rokoch tu nie je nežnosť, ale zhovädilosť. Povedal, že urobili chybu počas Nežnej revolúcie a po nej, keď chceli budovať právny štát s komunistickými sudcami, a preto ho dodnes nemáme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu