Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dzurinda nejde na oslavy do NR, citoval Kusého

Mikuláš Dzurinda a Ján Figeľ
Mikuláš Dzurinda a Ján Figeľ

BRATISLAVA - Opoziční lídri upozorňujú, že odkaz novembra '89 - sloboda a demokracia by sa mal chrániť, preto si podľa nich treba udalosti z novembra '89 pripomínať.

Vďaka 17. novembru sa podľa predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu presadila do každodenného života sloboda a demokracia ako spôsob správy vecí verejných. Odkaz z čias nežnej revolúcie je pre nás všetkých podľa šéfa SDKÚ-DS, aby sme nedovolili ani trochu obmedzovať priestor slobody a demokratických pravidiel. Udalosti novembra '89 treba pripomínať aj podľa lídra KDH Jána Figeľa. "Pamäť a identita spolu veľmi súvisia, ak sa stráca pamäť, strácame veľmi veľa zo seba a samozrejme vystavujeme sa rizikám opakovania tragédií konfliktov, chýb, omylov, ktorými už národ a spoločnosť prešli," povedal na tlačovej besede opozičných lídrov Figeľ. Aj v roku 2009 treba jasne povedať, že zdieľame hodnotový systém (SDKÚ-DS, KDH a SMK), v ktorom "nikdy nesmie byť diskutabilná taká skupina hodnôt ako sloboda, ako demokracia, ako pluralitný systém aj v ekonomickej oblasti".

Šéfovia opozičných strán zároveň kritizovali kroky súčasnej vlády. Aj pre ne je podľa nich potrebné si pripomínať udalosti nežnej revolúcie, jej dôvody a ciele. Z vládnej strany niekedy počuť "také vyhlásenia, ktoré nie celkom korešpondujú s takýmito hodnotami," povedal Pál Csáky. Budúcnosť slovenskej spoločnosti môže podľa neho byť budovaná len na základe hodnôt novembra '89. Predseda kresťanských demokratov Figeľ pritom považuje za najlepšiu odpoveď na zápas o slobodu, demokraciu, právo a dôstojnosť človeka aktívnu pamäť. Je veľmi potrebné, aby takáto "aktívna pamäť u nás rezonovala a víťazila aj teraz, keď musíme nielen komentovať, ale zápasiť so zneužívaním moci, klientelizmu, korupcie, mnohých fenoménov, ktoré tu boli výrazne zakorenené pred rokom '89 a ktoré sa vracajú v každej generácii ako pokušenie moci alebo zneužívanie moci," povedal. Figeľ je za posilnenie Ústavu pamäti národa, chce aby sa z neho stal "memoriál totalitného utrpenia", pamätná a vzdelávacia inštitúcia pre všetkých, osobitne pre mladých.

Politické strany SDKÚ-DS, KDH a SMK oslavujú podľa Dzurindu 17. november bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú vo vláde. Tento rok to bude na podujatí k 20. výročiu 17. novembra 1989 v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Na podujatí, ktoré sa uskutoční v utorok 17. novembra a je prístupné zdarma, okrem iných vystúpia Lenka Filipová, Marián Varga, Richard Müller a ako rečníci napríklad priami účastníci novembrových udalostí ako Zuzana Mistríková, Martin Bútora či Filip Vagač a aj predsedovia opozičných strán M. Dzurinda, J. Figeľ a P. Csáky a aj prezident Európskej ľudovej strany Wilfried Martens.

Dzurinda neplánuje ísť na oslavy, ktoré v ten istý večer organizuje Národná rada SR v novom sídle Slovenského národného divadla. Ak by prijal pozvanie, bolo by to niečo také, ako keby prijal pozvanie na oslavu Slovenského národného povstania, ktorú by organizovali fašisti, parafrázoval Dzurinda odpoveď Miroslava Kusého na obdobnú otázku pre denník SME. ( "Je to ako keby oslavu SNP robili fašisti. Je pre mňa absurdné, aby Peter Weiss hovoril niečo mne o význame novembra 1989. To je výsmech," povedal Kusý pre SME na otázku, prečo sa na oslavách v novom SND nezúčastní v článku Paška: Kachličkoval som. No a čo? zverejnenom 14. 11., pozn. redakcie). Podľa Dzurindu je pre neho dôvodom, prečo sa na oslavách organizovaných parlamentom nezúčastniť, realita, ktorú žijeme. "Organizované sú slobodné regionálne voľby a my zisťujeme bezprecedentné zvážanie a kupovanie voličských hlasov, v národnej rade nemáme príležitosť na žiadnu debatu," uviedol.

Hlavným dôvodom, prečo Dzurinda na oslavy výročia novembra '89 organizované národnou radou nejde, je však minulotýždňové vystúpenie (13.11. na konferencii Slovensko a odkaz novembra 1989, pozn. redakcie) predsedu NR SR Pavla Pašku. "Je tu skupina ľudí, ktorá si privlastnila právo povedať miliónom ľudí, ktorí majú iný názor, ktorí takisto stáli na tých námestiach a chceli ten svoj názor povedať - oni im hovoria... drž hubu a krok," vyhlásil na ňom okrem iného Paška. V ostrom vystúpení zaútočil aj na médiá. "Nepotrebujem Pravdu ani Sme na to, aby som sa dočítal, čo si ľudia myslia," povedal.



Dzurinda nejde na oslavy do NR, citoval Kusého
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu