Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desivé spomienky Karin Haydu: Počula streľbu... Ľudia tam zomierali!

Karin Haydu Zobraziť galériu (5)
Karin Haydu (Zdroj: Instagram KH)

BRATISLAVA - Hoci by mnohí Karin Haydu jej vek netipovali, herečka zažila časy, keď sme boli od sveta oddelení ostnatým plotom. A keď sa ho niekto pokúsil prekročiť... Výstrely neboli vždy len varovné.

Karin Haydu sa narodila v roku 1977, a tak ako dieťa zažila režim, ktorý prakticky zakazoval cestovanie na západ. A každý nepovolený pokus dostať sa za ostnatý plot bol potrestaný. 

11. decembra 1989 vojaci útvaru veliteľstva pohraničnej stráže Bratislava začali odstraňovať ženijno-technické zátarasy v hraničnom pásme pri Devíne.
Zobraziť galériu (5)
11. decembra 1989 vojaci útvaru veliteľstva pohraničnej stráže Bratislava začali odstraňovať ženijno-technické zátarasy v hraničnom pásme pri Devíne.  (Zdroj: TASR)

Herečka si na tieto nepríjemné časy zaspomínala na Devíne. „Chodievala som sem ako dieťa, ale s tým rozdielom, že na Rakúsko a našu rieku Moravu som sa pozerala cez ostnatý plot,” prezradila svojim fanúšikom.

Ďalšie spomienky sú však oveľa desivejšie. „Keďže som vyrastala v Devínskej a chodila do školy aj do Devína, často sme počuli výstrely, ktoré nie vždy boli výstražné,” opísala mrazivé momenty. 

Desivé spomienky Karin Haydu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram KH)

Dnes už stojí na Devíne aj pripomienka týchto obetí. „Pamätník Brána Slobody pripomína štyri stovky obetí – mužov aj žien, usmrtených v rokoch 1945 – 1989 pri pokuse o útek za „železnú oponu”. Sloboda. Žiaľ, ešte stále nie je pre všetkých samozrejmosťou,” uzavrela svoj príspevok herečka. 

Desivé spomienky Karin Haydu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Karin Haydu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu