Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Raketoplán Atlantis odštartoval na poslednú misiu

Štart raketoplánu Atlantis Zobraziť galériu (2)
Štart raketoplánu Atlantis (Zdroj: SITA)

FLORIDA - V piatok o 14:20 Východného letného času EDT (20:20 SELČ) odštartoval z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride raketoplán Atlantis na svoju poslednú misiu. Primárnou úlohou Atlantisu je dopraviť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) dvanásť ton zásob, z ktorých väčšina sa bude nachádzať v ruskom module Rassvet.

Ten bude následne natrvalo pripevnený k ISS. Okrem iných vecí vynesú prostredníctvom astronauta Piersa Sellersa na chvíľu do vesmíru aj kúsok zo stromu, vďaka ktorému prišiel Sir Isaac Newton na svoju teóriu gravitácie. Šesťčlenná posádka raketoplánu na čele s Kennethom Hamom absolvuje počas 12-dňovej misie celkovo tri výstupy do otvoreného vesmíru. Každá by mala trvať približne šesť a pol hodiny.

Do ukončenia programu amerických raketoplánov zostanú po v poradí 32. misii Atlantisu ešte dva výstupy. Ako prvý poletí k ISS Discovery (16. septembra) a ako definitívne posledný nakoniec v novembri Endeavour. Raketoplány by sa mali potom umiestniť v múzeách, pričom Discovery budú môcť vidieť návštevníci Smithsonian National Air and Space Museum vo Washingtone.

Atlantis však po návrate na Zem nepoputuje hneď do múzea, ale bude v pohotovosti na prípadnú záchrannú misiu posledného letu raketoplánu Endeavour. Pôvodne mal ako posledný letieť do vesmíru raketoplán Discovery, avšak z dôvodu výmeny magnetu na detektore antihmoty s názvom Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02) bude posledným letom novembrová misia raketoplánu Endeavour.

Spojené štáty americké sa budú po ukončení vesmírneho programu raketoplánov Atlantis, Discovery a Endeavour spoliehať až do stanovenia novej stratégie Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) na trojmiestny ruský Sojuz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu