Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Raketoplán Discovery úspešne pristál na Floride

Discovery konečne pristál na Zemi Zobraziť galériu (2)
Discovery konečne pristál na Zemi

MYS CANAVERAL - Raketoplán Discovery vracajúci sa z dvojtýždňovej misie k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) dnes po predchádzajúcich dvoch odkladoch spôsobených počasím úspešne pristál na Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride. Stroj so sedemčlennou posádkou na palube dosadol na pristávaciu plochu o 15:08 SELČ. Pre Discovery tak skončil predposledný kozmický let.

Raketoplán mal dnes pôvodne pristáť skoro ráno floridského času, o 13:34 SELČ. Návrat na Zem bol však odložený rovnako ako v pondelok kvôli daždivému počasiu. Riadiace stredisko preto nariadilo posádke n čele s veliteľom Alanom PoindexterOM, aby uskutočnila ešte jeden oblet okolo planéty. Po ďalšej zhruba hodine a pol už bol raketoplán na zemi. Ako záložná pristávacia plocha bola pripravená tiež EdwardsovA základňa v Kalifornii.

Tím, ktorého súčasťou boli tri ženy, sa vrátil z misie na ISS, kam dopravil zásoby a techniku. Inštalácia zásobníka s chladiacim médiom si vyžiadala tri výstupy astronautov do voľného kozmického priestoru.

Do konca roka sú ešte naplánované tri štarty raketoplánov. V polovici mája poletí na svoju poslednú cestu Atlantis, v júli Endeavour av septembri Discovery. Potom NASA prevádzku raketoplánov po 30 rokoch zastaví.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu