Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Raketoplán Discovery má nefunkčnú anténu

Discovery
Discovery (Zdroj: SITA)

HOUSTON - Astronauti na palube amerického raketoplánu Discovery skontrolovali v utorok tepelný štít, či na ňom po pondelkovom štarte nevznikli nejaké poškodenia. Údaje o výsledkoch kontroly však pre nefunkčnú anténu nemohli zaslať do riadiaceho strediska vesmírnych letov Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) v Houstone.

Spravia tak preto až dnes po spojení s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Podľa informácií z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride sa pri štarte odtrhli z plášťa tri malé kusy molitanovej izolácie, zatiaľ však nie je známe, či niektorý z nich zasiahol raketoplán.

Okrem toho sa 42 sekúnd po štarte z chvostovej časti odtrhol kus tepelného štítu, čo však podľa predstaviteľov NASA nepredstavuje vážny problém, nakoľko táto časť raketoplánu nie je počas návratu na Zem vystavená vysokým teplotám. Sedemčlenná posádka na čele s Alanom Poindexterom musela údaje o kontrole zálohovať na 40-minútových páskach, ktoré následne prekonvertovali do digitálnej podoby.

Celkovo použili šesť takýchto pások, pričom nahrali 35 až 40 gigabajtov informácií. Po príchode na ISS tieto údaje pošlú na Zem na analýzu. Tento jednodňový posun však nepredstavuje podľa predstaviteľov NASA žiadny problém. Nefunkčná anténa okrem toho skomplikuje aj samotné priblíženie k ISS, avšak veliteľ Poindexter riadiace stredisko ubezpečil, že túto situáciu trénoval pred dvoma týždňami.

Druhú kontrolu raketoplánu, ktorá sa zvyčajne vykonáva po odpojení od ISS, tentoraz pravdepodobne vykonajú ešte počas pripojenia k stanici. Raketoplán Discovery odštartoval na svoju 13-dňovú misiu z mysu Canaveral v pondelok 5. apríla o 6:21 miestneho času (12:21 SELČ).

 Primárnou úlohou Discovery je dopraviť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) osem ton materiálu vrátane rezervných lôžok pre astronautov, veľkého množstva čpavku na chladenie či siedmich stojanov s pripravenými vedeckými experimentmi v talianskom module Leonardo.

Posádku raketoplánu tvoria štyria astronauti (Alan Poindexter, Jim Dutton, Rick Mastracchio a Clay Anderson) a tri astronautky, konkrétne Dottie Metcalf-Lindenburger, Stephanie Wilson a Naoko Yamazaki. Po pripojení sa k ISS budú na tejto vesmírnej stanici dovedna štyri ženy, keďže v nedeľu ráno sa s ISS spojila ruská kozmická loď Sojuz s americkou astronautkou Tracy Caldwell Dyson na palube. Štyri kozmonautky vo vesmíre ešte súčasne nikdy neboli a tak sa misia Discovery a Sojuzu v tomto smere zapíše do histórie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu