Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Astronauti z Discovery ukončili posledný výstup do vesmíru

Raketoplán Discovery
Raketoplán Discovery (Zdroj: SITA)

HOUSTON - Astronauti Clayton Anderson a Rick Mastracchio z amerického raketoplánu Discovery dnes o 14:38 stredoeurópskeho letného času (SELČ) ukončili posledný z troch plánovaných výstupov do otvoreného vesmíru.

Ako uvádza oficiálna webová stránka amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), dvojica dokončila všetky svoje naplánované úlohy za 6 hodín a 24 minút.

Astronauti počas výstupu premiestnili starú nádrž na amoniak, ktorá je súčasťou chladiaceho systému Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) z dočasného úložného priestoru v stanici do raketoplánu Discovery, ktorý ju prepraví späť na Zem. NASA ju plánuje opäť naplniť amoniakom a poslať späť na ISS. Počas premiestňovania nádrže do úložného priestoru raketoplánu sa vyskytli menšie komplikácie, pre ktoré museli niektoré z ostatných úloh odložiť. Okrem toho Anderson a Mastracchio dokončili inštaláciu novej amoniakovej nádrže, ktorú pre technické komplikácie nemohli dokončiť počas nedeľného výstupu. Zvyšní členovia posádky raketoplánu Discovery spolu s posádkou ISS zatiaľ dokončovali presun zvyšného materiálu na palubu stanice.

Raketoplán Discovery odštartoval z mysu Canaveral v pondelok 5. apríla o 6:21 miestneho času (12:21 SELČ). Primárnou úlohou Discovery bolo dopraviť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) osem ton materiálu vrátane rezervných lôžok pre astronautov, veľkého množstva amoniaku na chladenie či siedmich stojanov s pripravenými vedeckými experimentmi v talianskom module Leonardo. Posádku raketoplánu tvoria štyria astronauti (Alan Poindexter, Jim Dutton, Rick Mastracchio a Clay Anderson) a tri astronautky, konkrétne Dottie Metcalf-Lindenburger, Stephanie Wilson a Naoko Yamazaki. Misia STS-131 raketoplánu Discovery bude trvať o jeden deň dlhšie pre štandardnú prehliadku jeho tepelného štítu. Kontrola sa uskutoční ešte kým je raketoplán spojený s ISS. Discovery by mal pristáť v pondelok 19. apríla o 8:54 Východného letného času EDT (14:54 SELČ) v Kennedyho vesmírnom stredisku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu