Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Borneu sa pred svetom ukrývalo 120 nových druhov zvierat

Na Borneu objavili nový druh žaby, ktorý dýcha cez kožu Zobraziť galériu (2)
Na Borneu objavili nový druh žaby, ktorý dýcha cez kožu

KUALA LUMPUR - Žaba bez pľúc a najdhší hmyz na svete - tieto zvieratá patria medzi 123 nových druhov, ktoré za posledné tri roky objavili v tropických pralesoch ostrova Borneo. Dnes o tom Informoval Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

Tieto nové druhy zaregistrovali v oblasti o rozlohe 220 tisíc kilometrov štvorcových, kde sú husté lesy, ktorým sa hovorí Srdce Bornea, a ktoré od roku 2007 chráni Malajzia, Indonézia a sultanát Brunej, tri krajiny, ktoré sa o ostrov delia, upresnil WWF vo svojej správe .

"Objavovali sme v priemere tri nové druhy mesačne, 123 za posledné tri roky a najmenej 600 za uplynulých 15 rokov," povedal Adam Tomasek, šéf programu WWF Srdce Bornea. "Tieto objavy ukazujú bohatstvo a biodiverzitu na Borneu a dávajú nám nádej na nové objavy, z ktorých niektoré by mohli prispieť k liečbe takých ochorení, ako je rakovina alebo AIDS," dodal.

V srdci Bornea žije desať druhov primátov, viac ako 350 druhov vtákov, 150 druhov hadov a obojživelníkov a je tu okolo 10 000 rastlinných druhov, ktoré sa nevyskytujú nikde inde vo svete, uvádza sa v správe WWF.

Medzi novými druhmi, ktoré boli objavené v roku 2008, je sedemcentimetrová žaba s plochou hlavou Barbourula kalimantanensis, ktorá nemá pľúca a dýcha kožou.

Toho istého roku vedci objavili modlivku Phobaeticus chani, ktorá je pre svoje telíčko dlhé 36 centimetrov (bez tykadiel) považovaná za najdlhší hmyz na svete. Vetvičkovitý tvar modlivke umožňuje, aby sa skryla vo vetve. Objavili len tri kusy tohto druhu.

Ďalším pozoruhodným živočíchom je slimák objavený na kopci Kinabalu, ktorý vysiela malé "šípy lásky", ktorými dodáva partnerke hormóny na zvýšenie jej reprodukčnej schopnosti.

Vedci vyzvali Malajziu, Indonéziu a Brunej, aby zabezpečili ochranu biodiverzity Srdca Bornea. "Vieme, že pre ich vlády je nemožné nerozvíjať ťažbu v baniach, ťažbu dreva alebo introdukciu olejových paliem," uvádza Tomasek. "Požadujeme však, aby bola udržaná rovnováha medzi zachovaním prírody a trvalým rozvojom, aby sme túto unikátnu oblasť uchránili pre budúce generácie," povedal.

Indonézia a Malajzia sú najväčšími svetovými výrobcami palmového oleja, vyrábajú 85 percent svetovej produkcie. Túto produkciu však kritizujú ekologické organizácie, ktoré ju označujú za jednu z hlavných príčin odlesňovania, najmä na Borneu.

Podľa Tomaseka je ochrana Srdca Bornea zásadná pre záchranu ohrozených druhov, ako je nosorožec sumatranský, slon indický bornejský, či leopard škvrnitý a orangutan. "Je to posledná lokalita, kde sa môžu  tieto druhy dlhodobo zachovať," zdôraznil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu