Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci objavili prvý obojživelný hmyz na Zemi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAVAJ - Vedcom sa na Havaji podarilo objaviť niekoľko druhov húseníc, ktoré sú schopné žiť rovnako pohodlne vo vode ako aj na súši. Ide o prvých obojživelných zástupcov hmyzu, ktorých sa na svete podarilo objaviť, uvádza časopis Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Väčšina bežných húseníc je suchozemská a iba 0,5 percenta z nich žije vo vode. Všetky si však pre svoj život vyberajú jedno alebo druhé prostredie. Dokonca aj také obojživelníky, ako sú ropuchy, sa prispôsobia životu predovšetkým v jednom prostredí, a do druhého sa vracajú len za zvláštnych okolností, napríklad keď kladú vajíčka. Medzi rodom molí hyposmocoma sa však nachádza aspoň dvanásť druhov, ktoré môžu vo fáze húsenice poľahky žiť tak vo vode, ako aj na súši. "Môžu zotrvávať vo vode, alebo mimo nej, počas neurčeného časového obdobia," vysvetľuje entomológ Daniel Rubinoff z University of Hawaii.

Rubinoff začal so štúdiom tohto hmyzu z úplne iného dôvodu. Počas jedného výskumu zameraného na jeho správanie však vedec objavil húsenice, ktoré sú úplne obojpohlavné. Entomológ uskutočnil niekoľko pokusov v laboratóriu, ktoré len potvrdili fakt, že hmyz dokázal žiť rovnako pohodlne vo vode, ako aj na suchu. Tieto húsenice nemajú žiabre, ale dýchajú pod vodou prostredníctvom kože a hodvábne vlákna, ktoré produkujú, im slúžia ako "kotva" proti prúdu vody. Podľa genetických analýz mohli ich vodné zručnosti vzniknúť pred 6,8 miliónmi rokov a niektoré z týchto obojživelných druhov majú už 10,2 miliónov rokov. Informáciu zverejnila webová stránka abc.es.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu