Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nový druh pijavice sa živí krvou z nosa

Nový druh pijavice sa živí krvou z nosa
Nový druh pijavice sa živí krvou z nosa

BRATISLAVA - Medzinárodnému tímu vedcov na čele s Annou Phillips z American Museum of Natural History v New Yorku sa podarilo popísať nový druh pijavice, ktorá sa živí krvou zvierat a ľudí z ich horných dýchacích ciest. Nový druh, ktorý sa vyskytuje v odľahlých častiach horného toku Amazonky v Peru, nazvali Tyrannobdella rex.

Pijavicu objavili prvýkrát v roku 2007 v Peru, keď jedinca tohto druhu vytiahli z nosa dievčaťa, ktoré sa predtým kúpalo v rieke. Doktor Renzo Arauco-Brown z Universidad Peruana Cayetano Heredia v Lime, ktorý pijavicu dievčaťu z nosa vybral, ju následne zakonzervoval a poslal na bližšie určenie zoológovi Markovi Siddallovi z American Museum of Natural History. Ten ihneď spoznal, že ide o doteraz nepopísaný druh a vytvoril preto vedecký tím na jeho určenie.

Pri podrobnejšom skúmaní vedci vedení Annou Phillips zistili, že Tyrannobdella rex má niekoľko veľmi nezvyčajných anatomických vlastností. Patrí medzi ne napríklad len jedna čeľusť, osem veľmi veľkých zubov a extrémne malé genitálie. Svoje pomenovanie získala práve pre veľkosť svojich zubov, ktoré pripomínajú slávneho Tyrannosaura rexa.

Po DNA analýze odborníci navyše zistili, že tento druh je príbuzný s inými pijavicami čeľade Praobdellidae, ktoré žijú v rôznych častiach sveta. Na základe týchto poznatkov sa domnievajú, že spoločný predok všetkých zástupcov tejto čeľade sa na Zemi vyskytoval ešte v čase, keď všetky svetadiely tvorili jeden spoločný superkontinent zvaný Pangea.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu