Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ropuchy dokážu predpovedať zemetrasenia

Ropucha dokáže vycítiť zemetrasenie niekoľko dní dopredu
Ropucha dokáže vycítiť zemetrasenie niekoľko dní dopredu

BRATISLAVA - Ropuchy obyčajné pravdepodobne dokážu vycítiť blížiace sa zemetrasenie už niekoľko dní pred tým, než zasiahne oblasť ich výskytu. Zistil to tím britskej biologičky Rachel Grant z The Open University v Milton Keynes, ktorý sledoval pri behoch talianskeho jazera San Ruffino páriacu sa populáciu týchto ropúch v rovnakom čase, ako keď 74 kilometrov vzdialené mesto L'Aquila zasiahlo 6. apríla minulého roka zemetrasenie s magnitúdom 6,3 stupňa.

Výsledky ich 29-dňového výskumu, ktorý sa uskutočnil pred, počas, aj po zemetrasení, uverejnil časopis Journal of Zoology.

Vedci už päť dní pred zemetrasením zaznamenali až 96-percentný pokles samcov v páriacej sa kolónii. Vedci si najprv nevedeli ich odchod vysvetliť, pretože za normálnych okolností samce zostávajú na mieste párenia až do jeho konca, ktoré v tom čase len začínalo. Ich absencia sa nedala vysvetliť ani žiadnym poveternostným javom. Tri dni pred zemetrasením zmizli z lokality všetky rozmnožujúce sa páry. Okrem toho v rozmedzí šiestich dní pred zemetrasením a šiestich dní po ňom sa vedcom nepodarilo objaviť žiadne novonakladené vajíčka.

Biológovia predpokladajú, že ropuchy blížiace sa zemetrasenie nejakým spôsobom vycítili a presunuli sa preto do vyššie položených miest, kde im hrozilo nižšie riziko padajúcich skál, zosuvov pôdy alebo záplav.

Spôsob, akým dokážu ropuchy "predpovedať" blížiacu sa seizmickú aktivitu, však vedci zatiaľ nepoznajú. Zmeny v správaní ropúch sa však zhodovali so zmenami v ionosfére, ktoré môžu mať súvislosť so zvýšením koncentrácie radónu. Práve zmeny koncentrácie radónu považujú niektorí vedci za jeden z možných spôsobov zaznamenania blížiacich sa zemetrasení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu