Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Zem má údajne milióny dvojčiat

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON – Planét podobných Zemi je vo vesmíre údajne oveľa viac. Každá šiesta hviezda v galaxii má mať planetárny systém ako Slnko. Tvrdia to americkí astronómovia na základe svojich výpočtov a pátrania po exoplanetách. V galaxii Mliečnej dráhy je pritom podľa odhadov 100 až 300 miliárd hviezd.

Podľa expertov asi 15 percent hviezd v Mliečnej dráhe vytvára podobné systémy s veľkými plynnými planétami na okraji. Solárne systémy, ako ten náš, nie sú výnimočné, ale nie sú ani rozšírené. Štatistický model, ktorý vedci vytvorili, vychádza z ich skúsenosti s pátraním po planetách mimo slnečnej sústavy pomocou techniky gravitačné mikrošošovkovanie. Tá sa používa, keď jedna hviezda z pohľadu zo Zeme prechádza pred druhou a ako šošovka priblíži svetlo vysielané vzdialenejším telesom.

Ak okolo bližšej hviezdy, ktorá funguje ako lupa, obiehajú nejaké planéty, efekt sa na čas zosilní. Druhým pilierom bola metóda výpočtov pravdepodobnosti existencie exoplanét. V praxi ale tím astronómov nebol zatiaľ s hľadaním sústav podobných tej slnečnej príliš úspešný. Počas pozorovania v posledných štyroch rokoch našli jedinú, ktorá má na vonkajšom okraji dve veľké plynné planéty podobné Jupiteru a Saturnu. Objavili ju v roku 2006 a prezentovali o dva roky neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu