Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Objavili planétu, ktorá ignoruje astronomické zákony

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Skupina britských vedcov objavila planétu s objemom 10-krát väčším ako má Jupiter, ktorá obieha tak blízko svojej hviezdy, že jej lúče by ju mali podľa predpokladov zničiť.

Podľa štúdie publikovanej v britskom časopise Nature táto planéta, ktorú pomenovali ako WASP-18b, je vo svete astronómie vzácnosťou a pravdepodobnosť vidieť podobný fenomén je jedna k tisícu.

Skupina astronómov z britskej Keele University uvádza, že ide o planétu z triedy extrasolárnych planét zvanú Horúci Jupiter, ktoré sa formujú ďaleko od materskej hviezdy a časom sa k nej pomocou hviezdnych prúdov približujú. Vedci tvrdia, že spomenuté hviezdne prúdy by mali planétu WASP-18b pre jej veľkosť a momentálnu blízkosť k materskej hviezde primäť ku zrážke s hviezdou. Zatiaľ sa tak však nestalo a vedci ako možné dôvody uvádzajú, že hviezdne prúdy tohto systému by mohli byť slabšie ako tie, ktoré sa nachádzajú v našej slnečnej sústave. Inou možnosťou by mohlo byť, že iný, zatiaľ neidentifikovaný element, zabraňuje kolízii planéty so svojou hviezdou a následnej deštrukcii.

Tento typ planét nezvykne existovať viac než milión rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu