RÍM - Často sa označuje ako zdravšia verzia mäsa a je obľúbeným zdrojom bielkovín, no nová štúdia naznačuje, že kuracie mäso možno nie je také prospešné pre zdravie, ako sme si doteraz mysleli. Výskumníci z Talianska zistili, že ľudia, ktorí zjedia viac ako približne 19 súst (alebo štyri porcie) kuracieho mäsa týždenne, majú vyššiu pravdepodobnosť úmrtia než tí, ktorí jedia menej ako 100 gramov týždenne.
Štúdia zverejnená v časopise Nutrients taktiež poukazuje na znepokojujúcu súvislosť medzi nadmernou konzumáciou kuracieho mäsa a rakovinou tráviaceho traktu. Zistenia naznačujú, že u ľudí, ktorí konzumujú viac ako 300 gramov kuraciny týždenne, je dvojnásobné riziko predčasného úmrtia v dôsledku rakoviny tráviaceho systému a u mužov bolo toto riziko ešte vyššie. Nie je jasné, prečo môže už len 19 súst kuracieho mäsa zvýšiť riziko rakoviny, no vedci majú niekoľko teórií. Domnievajú sa, že pečenie kuracieho mäsa môže vytvárať vysoké hladiny tzv. mutagénov (chemických alebo fyzikálnych látok spôsobujúcich genetické mutácie, pozn. red.) alebo že spôsob, akým sú kurčatá chované a kŕmené, môže prispievať k zvýšenému riziku rakoviny. Niektoré štúdie napríklad naznačujú, že konzumácia kuracieho mäsa vystavuje ľudské telo karcinogénnym pesticídom a hormónom prítomným v krmive.
Muži sú na tom horšie ako ženy
Aby výskumníci z Národného ústavu pre gastroenterológiu v Taliansku preskúmali možnú súvislosť medzi konzumáciou kuracieho mäsa a predčasným úmrtím, zhromaždili údaje o stravovaní 4 869 dospelých osôb a sledovali ich zdravotný stav počas 19 rokov. Každý účastník poskytol informácie o svojom demografickom pozadí, zdravotnom stave, životnom štýle a zdravotnej histórii prostredníctvom rozhovorov s výskumníkmi. Tím taktiež zaznamenal ich hmotnosť, výšku a krvný tlak a požiadal ich o vyplnenie dotazníka o stravovacích návykoch. Dotazník obsahoval otázky o množstve konzumovaného červeného mäsa, hydiny a celkového množstva mäsa, ktoré účastníci jedli. Tieto údaje boli následne rozdelené do štyroch úrovní príjmu pre každý typ bielkovín.
Počas obdobia sledovania výskumníci zaznamenávali úmrtia účastníkov. Z 1 028 účastníkov, ktorí zomreli, tvorilo u nich biele mäso približne 41 percent ich týždenného príjmu mäsa, pričom 29 percent z toho bola hydina. Zvyšných 59 percent tvorilo červené mäso. Výskumníci použili štatistickú analýzu na hľadanie súvislosti medzi konzumáciou hydiny a úmrtnosťou, pričom vylúčili vplyv iných faktorov, ako sú vek, pohlavie a zdravotný stav. Výsledky podľa denníka Daily Mail naznačujú, že konzumácia viac ako 300 gramov kuracieho mäsa týždenne súvisí s 27 percent zvýšeným rizikom úmrtia z akýchkoľvek príčin v porovnaní s konzumáciou menej než 100 gramov týždenne. Okrem toho výskumníci zistili, že riziko stúpalo s narastajúcou porciou a bolo vyššie v porovnaní s rovnakou porciou červeného mäsa. Zaujímavé však je, že tento efekt nepostihuje všetkých rovnako.
„Naše výsledky ukázali, že muži majú vyššie riziko úmrtia (na rakovinu tráviaceho traktu) pri rovnakej spotrebe hydiny než ženy,“ napísali autori štúdie. Konkrétne muži, ktorí konzumovali viac ako 300 gramov hydiny týždenne, mali 2,6-krát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu tráviaceho traktu v porovnaní s tými, ktorí jedli menej než 100 gramov. V celej sledovanej populácii bolo toto riziko len 2,27-násobne vyššie. Vedci si nie sú istí, prečo majú muži vyššie riziko, pretože podľa ich slov neexistuje známy biologický mechanizmus, ktorý by vysvetlil pozorované rozdiely medzi pohlaviami.
Potrebné sú ďalšie výskumy
Odborníci však poznamenali, že na potvrdenie tejto hypotézy je potrebné ďalšie skúmanie a že celkové stravovacie rozdiely medzi mužmi a ženami môžu tiež zohrávať úlohu, keďže ženy majú tendenciu preferovať menšie porcie a zdravšie jedlá. Napriek znepokojujúcim zisteniam štúdie existujú dôkazy podporujúce zaužívanú predstavu, že hydina je všeobecne zdravšia než červené mäso. Dôležité je tiež uviesť, táto štúdia nemôže stanoviť priamu príčinnú spojitosť medzi konzumáciou hydiny a predčasnou smrťou. Aj tak však pridáva ďalšie údaje k už aj tak nejednoznačnému súboru výskumov na túto tému. Otvára tým aj nové otázky ohľadom tohto tvrdenia.