LONDÝN - Nová medzinárodná štúdia zistila, že konzumácia veľkého množstva ultraspracovaných potravín (UPF) zvyšuje riziko predčasnej smrti. Výskum publikovaný v časopise American Journal of Preventive Medicine analyzoval údaje z ôsmich krajín vrátane USA a Anglicka. V niektorých krajinách sa ultraspracované potraviny podieľajú na jednom zo siedmich predčasných úmrtí.
Podľa štúdie každých dodatočných 10% príjmu energie z UPF, ako sú vopred balený chlieb, koláče a hotové jedlá, zvyšuje riziko úmrtia pred dosiahnutím 75 rokov o 3%. Vedci zistili, že UPF sú spojené s až 14% predčasných úmrtí v niektorých krajinách. Píšu o tom britské noviny The Guardian.
V Anglicku je 13,8% predčasných úmrtí pripisovaných konzumácii UPF, čo predstavuje približne 17 781 úmrtí ročne. V USA je to 13,7% predčasných úmrtí, čo zodpovedá 124 107 úmrtiam ročne. Tieto čísla sú najvyššie spomedzi skúmaných krajín. Hlavný výskumník Eduardo Augusto Fernandes Nilson z nadácie Oswaldo Cruz v Brazílii uviedol, že škodlivé účinky UPF na zdravie nespôsobuje len vysoký obsah tuku, soli a cukru, ale aj prídavné látky ako sladidlá a dochucovadlá.
Alarmujúce zistenia a výzvy vedcov
Autori štúdie zistili "lineárny vzťah medzi konzumáciou ultraspracovaných potravín a celkovou úmrtnosťou". Najvyššie riziko je v krajinách, kde UPF tvoria najväčší podiel celkového energetického príjmu obyvateľstva. V Anglicku je to 53,4% a v USA dokonca 54,5%.
Hoci je záťaž zdravia z UPF najvyššia v krajinách s vysokými príjmami, rastie aj v krajinách s nízkymi a strednými príjmami. Vedci vyzývajú vlády na celom svete, aby zaviedli prísnejšie opatrenia na reguláciu marketingu a predaja UPF v školách a na pracoviskách, ako aj dane na tieto výrobky s cieľom znížiť ich predaj.
Tieto zistenia dopĺňajú rastúci súbor dôkazov spájajúcich UPF s vyšším rizikom konkrétnych ochorení, ako sú rakovina a srdcové choroby, ako aj so zvýšeným celkovým rizikom úmrtia pred 75. rokom života. Výskumníci však zdôrazňujú, že našli asociáciu medzi UPF a predčasnou smrťou, nie priamy kauzálny vzťah. "Predčasné úmrtia, ktoré možno prisúdiť konzumácii ultraspracovaných potravín, významne rastú s tým, ako je ich konzumácia zastúpená v celkovom energetickom príjme jednotlivcov," znie záver štúdie.