Pondelok16. jún 2025, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

ALARMUJÚCE výsledky štúdie! Ultraspracované potraviny zvyšujú riziko predčasnej smrti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Nová medzinárodná štúdia zistila, že konzumácia veľkého množstva ultraspracovaných potravín (UPF) zvyšuje riziko predčasnej smrti. Výskum publikovaný v časopise American Journal of Preventive Medicine analyzoval údaje z ôsmich krajín vrátane USA a Anglicka. V niektorých krajinách sa ultraspracované potraviny podieľajú na jednom zo siedmich predčasných úmrtí.

Podľa štúdie každých dodatočných 10% príjmu energie z UPF, ako sú vopred balený chlieb, koláče a hotové jedlá, zvyšuje riziko úmrtia pred dosiahnutím 75 rokov o 3%. Vedci zistili, že UPF sú spojené s až 14% predčasných úmrtí v niektorých krajinách. Píšu o tom britské noviny The Guardian.

ALARMUJÚCE výsledky štúdie! Ultraspracované
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V Anglicku je 13,8% predčasných úmrtí pripisovaných konzumácii UPF, čo predstavuje približne 17 781 úmrtí ročne. V USA je to 13,7% predčasných úmrtí, čo zodpovedá 124 107 úmrtiam ročne. Tieto čísla sú najvyššie spomedzi skúmaných krajín. Hlavný výskumník Eduardo Augusto Fernandes Nilson z nadácie Oswaldo Cruz v Brazílii uviedol, že škodlivé účinky UPF na zdravie nespôsobuje len vysoký obsah tuku, soli a cukru, ale aj prídavné látky ako sladidlá a dochucovadlá.

Alarmujúce zistenia a výzvy vedcov

Autori štúdie zistili "lineárny vzťah medzi konzumáciou ultraspracovaných potravín a celkovou úmrtnosťou". Najvyššie riziko je v krajinách, kde UPF tvoria najväčší podiel celkového energetického príjmu obyvateľstva. V Anglicku je to 53,4% a v USA dokonca 54,5%.

Hoci je záťaž zdravia z UPF najvyššia v krajinách s vysokými príjmami, rastie aj v krajinách s nízkymi a strednými príjmami. Vedci vyzývajú vlády na celom svete, aby zaviedli prísnejšie opatrenia na reguláciu marketingu a predaja UPF v školách a na pracoviskách, ako aj dane na tieto výrobky s cieľom znížiť ich predaj.

ALARMUJÚCE výsledky štúdie! Ultraspracované
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tieto zistenia dopĺňajú rastúci súbor dôkazov spájajúcich UPF s vyšším rizikom konkrétnych ochorení, ako sú rakovina a srdcové choroby, ako aj so zvýšeným celkovým rizikom úmrtia pred 75. rokom života. Výskumníci však zdôrazňujú, že našli asociáciu medzi UPF a predčasnou smrťou, nie priamy kauzálny vzťah. "Predčasné úmrtia, ktoré možno prisúdiť konzumácii ultraspracovaných potravín, významne rastú s tým, ako je ich konzumácia zastúpená v celkovom energetickom príjme jednotlivcov," znie záver štúdie.

Viac o téme: ZdraviePredčasná smrťUltraspracované potravinyMedzinárodná štúdia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu