Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili: Poznáme dátum

Kapsula Starliner spoločnosti Boeing na vrchole rakety Atlas V je vidieť na vesmírnom štartovacom komplexe 41 po tom, čo bol pokus o štart zrušený na vesmírnej stanici Cape Canaveral, neskoro v pondelok 6. mája 2024, Cape Canaveral, Florida.
Kapsula Starliner spoločnosti Boeing na vrchole rakety Atlas V je vidieť na vesmírnom štartovacom komplexe 41 po tom, čo bol pokus o štart zrušený na vesmírnej stanici Cape Canaveral, neskoro v pondelok 6. mája 2024, Cape Canaveral, Florida. (Zdroj: SITA/AP Photo/Terry Renna)

WASHINGTON - Prvý let znovupoužiteľnej kozmickej lode Boeing CST-100 Starliner s posádkou opäť odložili. Loď tak neodštartuje ani 17. mája pre problém sa týkajúci sa úniku hélia z pohonnej jednotky Starlineru, uviedol Boeing v utorok vo vyhlásení. Informuje správa agentúry Reuters a portálu space.com.

Starliner sa mal na prvý pilotovaný skúšobný let pôvodne vydať 6. mája z konzmodrómu na floridskom Myse Canaveral. Pre problémy s tlakovým regulačným ventilom nádrže s tekutým kyslíkom na hornom stupni rakety Atlas V bol let odložený na 17. mája.

archívne video

NASA Earth Observatory oslavuje 25 rokov: Toto sú najúžasnejšie fotografie z vesmíru (Zdroj: NASA Earth Observatory)

Najskorší nový termín je teraz podľa Boeingu 21. máj, štart je naplánovaný na 16.43 h miestneho času (22.43 h SELČ). Počas prvého skúšobného letu s dvojčlennou posádkou tvorenou astronautmi Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Barrym "Butchom" Wilmorom a Sunitou Williamsovou sa loď Starliner automaticky pripojí k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) a následne sa po týždni vráti na Zem.

Boeing CST-100 Starliner

Boeing CST-100 Starliner bol pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Boeing sa snaží v kozmickom programe dostihnúť americkú spoločnosť SpaceX, ktorá dopravuje astronautov do vesmíru pre NASA od roku 2020.

Predchádzajúce dva skúšobné vesmírne lety lode Starliner boli bezpilotné. Prvý v decembri 2019 k ISS nedorazil pre chybný softvér a ďalšie problémy. Druhý skúšobný let sa uskutočnil v máji 2022, loď bola k stanici pripojená takmer päť dní.

Viac o téme: PosádkaVesmírna loďBoeingŠtart
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu