Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zvukový záznam odhalil, ako vyzerala posledná minúta prvej svetovej vojny: Budete mať husiu kožu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

FRANCÚZSKO – Keď sa prvá svetová vojna chýlila ku koncu, zničenými krajinami Európy zazneli posledné zvuky konfliktu. Video, ktoré zachytáva poslednú minútu vojny, sa dostalo na sociálne siete, kde sa takmer okamžite stalo virálnym.

Hrôzostrašná prvá svetová vojna sa začala v roku 1914 a skončila sa 11. novembra 1918 prímerím na oboch stranách. Ale hrôzy bitky boli živé aj do poslednej sekundy pred nadobudnutím platnosti prímeria. Posledné momenty vojny zachytáva aj audiozáznam, ktorý sa objavil aj na profile History Hub na Instagrame. Zvuky na nahrávke zahŕňajú kakofóniu delostreleckej paľby, vzdialené výbuchy a zvláštne praskanie streľby z malých zbraní. Len čo 11. novembra 1918 vstúpilo do platnosti prímerie, hluk zbraní zrazu preruší štebot vtákov.

Záznam mnohých používateľov sociálnej siete podnietil k otázkam týkajúcich sa vojnovej stratégie a dôvodu spôsobenia takejto devastácie. „Mám jednu otázku. Viete, že všetko sa musí v určitom čase zastaviť. Čo môžete dosiahnuť tým, že budete strieľať do poslednej minúty?“ uviedol jeden z komentujúcich. „Keď vedia čas prímeria, aký má zmysel pokračovať v streľbe?“ pridal sa ďalší. Mnohí si všimli významný zvukový prechod. „Spôsob, akým sa to zastavilo, je strašný,“ napísal komentujúci.

Iný spochybnil vojnovú stratégiu. „Hnevá ma, že títo chlapci boli nútení pokračovať vo vzájomnom zabíjaní až do 11:00, keď už bol vyhlásený mier,“ uviedol. „Predstavte si, že zomriete pred koncom vojny,“ podotkol ďalší komentujúcich. „Pomyslite na mladých mužov, ktorí zomreli v tých posledných minútach,“ pridal sa iný. Jeden z používateľov Instagramu sa podelil o skúsenosť jedného z členov rodiny. „Môj pradedo bojoval v tej vojne a Nemci ho splynovali, keď mal 16 rokov,“ napísal. Iný používateľ sa snažil vysvetliť, prečo sa do poslednej minúty ozývali výstrely. „V poslednej hodine sa hovorilo, že väčšina kanónov bola namierená k nebu a vojaci strieľali náboje bez rozdielu, pretože nechceli vláčiť domov nevynútenú muníciu,“ priblížil.

Viac o téme: ZbraneZáznamPrvá svetová vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu