Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO krutých pascí používaných vo vojne vo Vietname vydesilo ľudí: Takto mrzačiť ľudí... choré!

(Zdroj: Reddit/Damnthatsinteresting)

SAN FRANCISCO - Ľudia zostali zdesení po tom, čo si pozreli zábery ukazujúce príklady pascí používaných počas vojny vo Vietname. Tieto zákerné zbrane vymysleli predstavitelia Národného frontu oslobodenia Južného Vietnamu. Ich súčasťou boli naostrené palice, ale aj granáty.

Desaťročia trvajúci konflikt, v ktorom Spojené štáty podporovali svojho spojenca Južný Vietnam proti Severnému Vietnamu, si vyžiadal státisíce mŕtvych. Neslávne známy Národný front oslobodenia Južného Vietnamu vymyslel množstvo nástražných pascí, na ktoré americká armáda jednoducho nebola pripravená. Tieto pasce boli často navrhnuté tak, aby skôr mrzačili ako zabíjali, čo znamená, že americkí vojaci museli niesť svojich zranených mužov. To sťažovalo vojenské operácie.

Príspevok zdieľaný na Reddite s názvom "Niektoré príklady strašných pascí používaných vo vojne vo Vietname" zahŕňa simuláciu niekoľkých strašných pascí. Na záberoch vidno napríklad palice punji, čo boli naostrené bambusové alebo kovové kolíky umiestnené v jame a zakryté. Nič netušiaci vojak vkročil nohou priamo do diery a palice sa mu zabodli do členka. Podľa War History Online boli punji často pokryté výkalmi alebo močom s cieľom spôsobiť infekciu u ich obete.

Predstavitelia Národného frontu oslobodenia Južného Vietnamu tiež používali pascu nazývanú konzervovaný granát, ktorá, ako už názov napovedal, zahŕňala granát s odstráneným kolíkom umiestnený v plechovke. K plechovke bol pripevnený drôt a keď niekto zaň potiahol, granát vybuchol. Drôty, ktoré boli natiahnuté medzi stromami, obvykle potiahli nič netušiaci vojaci. Používané boli aj lukové pasce. Spočívali v tom, že keď sa aktivačný drôt spustil, luk sa uvoľnil a vystrelil šíp, ktorý bol niekedy napustený jedom alebo výkalmi. Vojaci mohli naraziť aj na "pascu na tigre", ktorá bola spustená drôtom a viedla k tomu, že na vojakov spadla drevená doska posiata kovovými hrotmi. Niekedy sa na dosky pridali tehly alebo iné ťažké predmety, aby rýchlejšie padli dole.

Viac o téme: VojnaPascaVietnam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu