Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prehovoril tajomník kráľovnej Alžbety II.: Toto sa dialo v posledných momentoch pred jej smrťou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Viac ako rok po smrti kráľovnej Alžbety II. sa objavili podrobnosti, ktoré vrhajú nové svetlo na okolnosti smrti ikonickej panovníčky. Úryvok knihy, ktorý zverejnil Daily Mail, obsahuje aj reakciu vtedajšieho princa Charlesa na úmrtie jeho matky.

V úryvku z novej knihy kráľovského životopisca Roberta Hardmana "The Making of a King: King Charles III and the Modern Monarchy" autor odhalil slová osobného tajomníka Sira Edwarda Younga, ktorý bol v škótskom zámku Balmoral, keď kráľovná 8. septembra 2022 zomrela. "Veľmi pokojne. V spánku. Odišla. V starobe. Ničoho si nebola vedomá. Žiadna bolesť," priblížil Young v predtým neverejnej výpovedi, ktorá je teraz súčasťou Kráľovského archívu. Hoci v tom čase už existovali obavy o blaho kráľovnej, jej smrť nastala náhle.

Prehovoril tajomník kráľovnej Alžbety
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Večer 7. septembra vtedajšiemu princovi Charlesovi princezná Anne a jeho súkromný tajomník Sir Clive Alderton odporučili, aby bol v pohotovosti. "Obaja mu hovorili: 'Myslite na to, ako by ste sa cítili, keby ste sa nikdy nerozlúčili'," uviedol Young. Charles a jeho manželka Camilla strávili pred smrťou Alžbety II. hodinu pri jej posteli. Striedali sa spolu s princeznou Anne a Angelou Kellyovou, dôverníčkou kráľovnej. Pridal sa k nim aj reverend Kenneth MacKenzie z neďalekého kostola Crathie Kirk, ktorý čítal kráľovnej pasáže z Biblie.

Charles medzitým oslovil oboch svojich synov, princa Williama a Harryho, a vyzval ich, aby sa prišli naposledy rozlúčiť. V tej chvíli bol ešte stále presvedčený o tom, že kráľovnej do jej večného odchodu zostávajú nie hodiny, ale skôr dni. Kniha obsahuje aj súkromný moment, keď sa Charles dozvedel, že jeho matka zomrela a on sa tak stal panovníkom. Princ išiel zbieral huby v Birkhall (jeho domov na Balmoralskom panstve), aby si prečistil myseľ po návšteve Alžbety II. Zrazu zavolala Anne a požiadala ho, aby sa vrátil na zámok. Spolu s Camillou a svojím tímom nasadli do auta a odviezli sa späť. 

Milostný príbeh princa Charlesa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Charles dostal správu o kráľovninej smrti za volantom. Jeho starší pobočník prijal telefonát od Sira Edwarda Younga a povedal princovi, aby zastavil. V tej chvíli ho prvýkrát oslovili "Vaše veličenstvo" a Charles si práve vtedy si uvedomil, že jeho mama zomrela. Hneď po tom, ako prišiel na hrad, išiel s Camillou k matkinej posteli, aby sa rozlúčil. Neskôr do miestnosti vstúpil sluha s jednou z kráľovniných slávnych červených škatúľ, ktorá obsahovala citlivé štátne dokumenty. Young v nej našiel dva zapečatené listy - jeden určený pre Charlesa, druhý pre seba. Aj keď obsah listov zrejme nikdy nebude zverejnený, je jasné, že kráľovná vedela, že jej smrť sa blíži.

Viac o téme: SmrťPrinc CharlesKráľovná Alžbeta II.Kráľ Karol III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu